La Comissió Europea ha presentat avui un informe sobre els denominats com “Golden Visa”, els programes de visats de residència que ofereixen diversos països de la UE a ciutadans extracomunitaris a canvi de quantioses inversions. Sobre els resultats de l’informe Ernest Urtasun, eurodiputat i membre de la Comissió TXE3 sobre elusió i frau fiscal per part del Grup dels Verds / ALE al Parlament Europeu, ha comentat:
“Feia mesos que la Comissió s’havia compromès a realitzar aquest informe, però el text és decebedor. No s’han atrevit a fer un necessari exercici de transparència publicant la quantitat de visats concedits país per país, ni les quanties de les inversions realitzades. Recordem que estudis recents de Transparència Internacional apuntaven que Espanya lidera el rànquing de majors visats concedits a canvi d’inversios inmobiliàres o de compra de deute, amb al voltant de 24,800 visats de l’entrada en vigor del programa.
Així doncs, només disposem de dades agregades on la Comissió fa una diagnosi correcta del problema, alertant que els esquemes de visats de residència i ciutadania a canvi d’inversions suposen greus riscos. S’apunta al fet que aquests esquemes són la porta d’entrada a grups de crim organitzats i que s’utilitzen per al blanqueig de capitals, la corrupció i el frau fiscal.
En canvi, a l’hora de les propostes l’informe es queda en simples recomanacions als estats membre eludint les seves responsabilitats. És cert que els permisos de residència i nacionalitat són competència estatal, però hi ha competències comunitàries respecte el blanqueig de capitals i intercanvi d’informació. La dimensió del problema és europea, la Comissió ha perdut l’oportunitat de regular la indústria en el seu conjunt. En l’informe la Comissió reconeix que les empreses d’inversions privades que ofereixen aquests esquemes no tenen l’obligació legal de dur a terme els controls de seguretat establerts en les normes europees contra el blanqueig, que si és obligatori per als bancs. Sembla obvi que incorporar a la indústria a aquestes obligacions de control previ seria una proposta de mínims. “