Avui ha tingut lloc el debat i la votació definitius de l’acord entre el Parlament Europeu i el Consell Europeu sobre el sistema d’entrada/sortida de la UE. El grup Verds/ALE va encarregar un estudi a la Universitat de Luxemburg que demostra que les propostes van en contra dels drets fonamentals de la UE. L’estudi es basa en l’opinió del Tribunal de Justícia Europeu de juliol de 2017 sobre el PNR UE-Canadà, que posa en dubte la legalitat de l’emmagatzematge d’aquesta informació per un temps superior al del propi viatge.
El sistema d’entrada/sortida recopilarà dades dels passatgers que viatgin a l’interior o a l’exterior de la UE. La informació inclourà escanejos facials i empremtes dactilars de ciutadans de tercers països i afectarà principalment a turistes i viatges de negocis. La informació podrà ser emmagatzemada fins a quatre anys i ser accessible per part de la policia i autoritats. El cost estimat és de mil milions d’euros.
L’eurodiputat del grup Verds/ALE i portaveu de Catalunya a Comú, Ernest Urtasun, ha declarat:
“És molt poc probable que el text aprovat avui sigui compatible amb la jurisprudència del Tribunal de Justícia Europea sobre els drets fonamentals de la UE. Tot i això, la majoria del PE sembla estar a favor de l’acord tal com està concebut.
El sistema d’entrada/sortida proposat no serveix al seu propi propòsit. Les propostes són completament desproporcionades i exageradament cares. És inacceptable que persones passatgeres ordinàries com turistes i gent de negocis siguin objecte d’una sospita generalitzada. No hi ha cap evidència que aquest sistema ajudi a la policia en la lluita contra l’activitat criminal i el terrorisme. Es malgastaran milions d’euros recollint informació innecessària i dades no pertinents, que si alguna cosa faran, serà saturar els serveis d’intel·ligència.
En lloc d’això, necessitem un millor intercanvi d’informació a través del Sistema d’Informació de Schengen que ja existeix i dedicar més personal a investigar sospites reals i persones en risc. L’acord hauria de renegociar i tornar al Parlament d’una forma més acceptable”.
Context i detalls:
S’espera que l’Agència Europea per a la Gestió Operacional dels Sistemes d’Informació (EU-LISA) a Tallinn emmagatzemi dades durant tres anys, o quatre en el cas de persones que viatgin sense un visat vàlid. L’actual Sistema d’Informació de Schengen ja recull i proporciona dades però només quan hi ha una sospita.