La Comissió de les Dones i Igualtat de Gènere al Parlament Europeu va aprovar ahir per la tarda per gran majoria l’informe “Urtasun” sobre l’estat de la Igualtat entre homes i dones a la UE 2014 i 2015. L’informe redactat per l’eurodiputat d’ICV i que serà votat a plenària la setmana del 13 de Març critica de forma clara la falta d’avenç en matèria d’igualtat en els últims anys i denuncia la creixent marginalització i pèrdua d’importància de les polítiques d’igualtat.
Ernest Urtasun ha destacat que és del tot inacceptable que, tal i com mostra l’Índex de l’Institut Europeu d’igualtat de Gènere, la UE encara segueix a mig camí d’aconseguir la verdadera igualtat. L’eurodiputat, dins l’informe, també ha volgut denunciar que la crisis econòmica i les polítiques d’austeritat han tingut un impacte especialment negatiu per les dones i que les retallades en polítiques d’igualtat i en serveis com la sanitat, la discapacitat, dependència guarderies…etc estan fent retrocedir alguns dels avenços en igualtat aconseguits durant les darreres dècades.
Segons Urtasun “l’estat de la igualtat de gènere a la UE segueix essent molt preocupant. Malgrat que les dones de mitjana aconsegueixen un nivell d’educació més alt que els homes, aquestes segueixen cobrant un 16,1% menys, rebent el 40,2% menys de pensions, suportant la doble carga de treballar i seguir assumir la major part de les tasques domestiques i de cura. A l’actualitat, només el 6% de les grans empreses de la UE tenen presidentes i només 4,5% dels consells d’administració estan formats per dones. És francament preocupant que al 2015 les dones només representessin el 29% del Parlaments nacionals de la UE i que només dos països de la UE tiguin governs paritaris”.
L’informe per tant reclama a la UE que implementi noves mesures i legislacions per acabar d’una vegada per totes amb les bretxes de gènere i les discriminacions. “L’informe demana que la UE un seguit de propostes, entre elles una directiva per eradicar la violència masclista, un paquet de mesures legislatives que promogui la conciliació de la vida personal i laboral de forma equitativa, una directiva sobre quotes als consells d’administracions i que s’introdueixi una dimensió de gènere dins les polítiques econòmiques de la UE” ha destacat Urtasun. A més a més l’informe també menciona l’existència de diferencies entre estats membres i mentre que alguns els felicita pels avenços aconseguits també emplaça a d’altres a millorar les seves polítiques.
Finalment l’informe també alerta del creixement en alguns estats membres de moviments polítics contraris a la igualtat de gènere i que qüestionen drets basics i tan fonamentals com el dret a l’avortament o els drets del col·lectiu LGTBI i insta a prendre mesures per protegir-los.