L’inici d’una investigació per part del Departament del Tresor d’Estats Units a Banca Privada d’Andorra (BPA) per blanqueig de capitals ha propiciat moviments tant del govern andorrà com del Banc d’Espanya, que Ernest Urtasun ha qualificat “de tardans”, ja que hi havia indicis d’activitat criminal des de feia temps, i “d’insuficients” perquè no hi ha hagut voluntat d’arribar al fons de la qüestió. Per això, Urtasun ha preguntat a la Comissió Europea sobre quines accions durà a terme respecte aquest cas.
“No és normal que una entitat relacionada amb tantes causes de corrupció, com el cas Crespo, el cas Emperador o el cas Pujol, no sigui investigada fins que arribi una ordre d’Estats Units”, ha lamentat Urtasun. Sobre la intervenció a la filial espanyola de BPA, l’eurodiputat ha assegurat que “donat que el 60% del capital del grup BPA està a Espanya, és raonable pensar que Banco Madrid pot estar implicada en activitats de blanqueig en benefici d’organitzacions criminals transnacionals” i ha afegit que “enviar ara a dos funcionaris a auditar comptes per part del BCE és absolutament insuficient”. “Cal una acció decidida”, ha remarcat l’eurodiputat d’ICV.
Urtasun també ha volgut preguntar pels motius pels quals el grup d’experts en blanqueig de capitals de la Comissió no va alertar de l’activitat de BPA anteriorment. A més, ha instat a al CE a accelerar les negociacions de l’acord bilateral UE-Andorra en matèria fiscal i d’intercanvi automàtic d’informació, iniciat al 2013 i a “aplicar a Andorra de manera totalment inflexible les mesures previstes en la nova Directiva contra el blanqueig de capitals que serà aprovada al Parlament el proper mes d’abril.”