L’eurodiputat d’ICV i ponent a l’ombra de l’informe recorda que encara avui milers de persones són forçades a treballar en condicions extremament dures i exigeix més voluntat als estats membres per acabar amb l’esclavitud del segle XXI
Avui el Parlament Europeu ha aprovat un informe sobre la implementació de la Directiva contra la trata de persones on es valora com els estats membres estan lluitant contra aquesta terrible xacra. L’eurodiputat d’ICV, Ernest Urtasun, que ha estat ponent a l’ombra de l’informe, ha recordat que encara avui dia, milers i milers de persones son víctimes de tractants i son forçades a treballar en condicions extremament dures i ha exigit més voluntat als estats membres per acabar amb el que s’anomena l’esclavitud del segle XXI. Així, Urtasun ha criticat que, malgrat que aquest sigui “el tercer negoci il·lícit més lucratiu del món, la majoria de les seves víctimes no son identificades i segueixen restant invisibles dins les nostres societats”.
Segons Urtasun, tot i que la Directiva al respecte va ser transposada al 2013 els estats segueixen sense aplicar correctament els mecanismes per a la lluita contra la trata. “Actualment molts països, com és el cas d’Espanya, segueixen sense complir amb diverses obligacions com la que marca l’article 18 d’oferir una formació especialitzada a policies i treballadors públics que poden entrar en contacte amb possibles víctimes, es segueix penalitzant i multant a les víctimes tot i estar prohibit a l’article 8, no hi ha una protecció real pels menors víctimes de trata i en molts casos les víctimes acaben essent detingudes i deportades, deixa-les completament desprotegides davant els seus tractants” ha criticat Urtasun.
L’eurodiputat també ha remarcat que Espanya no està respectant la llei internacional, ja que sistemàticament nega la protecció internacional a les víctimes de trata. “Segons informacions de CEAR la primera vegada que es va concedir asil a una víctima de trata a Espanya va ser el 2013 i des de llavors només 5 víctimes més se’ls ha concedit asil”, ha denunciat l’ecosocialista.
Urtasun també ha criticat que la Comissió Europea no hagi complert els terminis establerts a la pròpia Directiva sobre l’avaluació de l’acció dels estats en aquesta matèria i ha criticat que el Parlament Europeu hagi hagut de fer un informe sense les dades i informacions necessàries.