El BCE ha anunciat avui, entre altres mesures, l’inici d’un programa de compra de 60.000 milions de deute sobirà al mercat secundari fins a setembre de 2016. “Valorem com a positiva la decisió presa avui pel Consell de Govern”, ha dit l’eurodiputat d’ICV, Ernest Urtasun, encara que també ha lamentat que “si la decisió hagués arribat a l’inici de la crisi, països com Grècia, Portugal o Espanya no haguessin caigut en el pou”. Respecte a l’anunci, l’eurodiputat d’ICV ha afirmat que “demostra el fracàs rotund de l’austeritat. Esperem que s’obri una nova etapa econòmica, on la creació de llocs de treball estigui al centre de les polítiques”.
Tot i així, Urtasun s’ha mostrat escèptic respecte a l’abast de les mesures plantejades ja que “el BCE no pot omplir el buit deixat pels estats, que segueixen aplicant austeritat i retallades, condemnant a Europa a la crisi i la depressió”. “Aquesta mesura per si sola no acabarà amb l’espiral de decadència econòmica”, ha avisat.
Respecte als motius del retard, Urtasun ha apuntat que “les noves mesures posen de manifest que el BCE sí que tenia marge de maniobra, però no va actuar amb independència sinó sotmès a la voluntat de Merkel i els mercats”.
Igualment, Urtasun també ha criticat la decisió d’excloure Grècia del programa de compra de bons a l’espera del que passi amb el programa de la Troica. “És una ingerència del BCE en plena campanya electoral del tot inacceptable”, ha assegurat.
Pel que fa als detalls de la mesura, l’eurodiputat ha destacat que “caldrà mirar bé la lletra petita perquè en la compareixença de Draghi hem sentit propostes que poden tenir un impacte terriblement negatiu, com ara desmutualitzar els riscos relacionats amb la compra dels bons, és a dir, demanar als bancs centrals nacionals assumir el risc de pèrdues en cas d’impagament per part d’aquest programa de compra “. Respecte d’això, Urtasun ha reiterat la necessitat d ‘”avançar cap a l’emissió de veritables eurobons, on s’impedeixi que els especuladors es facin d’or atacant als estats i enfonsant-los en la pobresa”.
Finalment, l’eurodiputat ha volgut recordar que “el BCE és una institució dissenyada de forma neoliberal, una institució que només actua amb contundència davant el la fluctuació del nivell de preus, però ignora l’atur, la pobresa, i les desigualtats”, i ha afegit que “cal reformar urgentment els seus estatuts i fer que la política monetària tingui en compte altres elements i sobretot, l’atur, com ja passa als Estats Units”.