El 22 i 23 de setembre tindrà lloc a Bratislava una reunió clau sobre el CETA, l’acord de lliure comerç entre la UE i Canadà que pot tenir efectes equivalents als del TTIP. A porta tancada, els ministres de Comerç de la UE poden aprovar la signatura del primer acord de lliure comerç transatlàntic amb Canadà (Acord Econòmic i Comercial Global, CETA per les seves sigles en anglès). Després d’un procés opac sense cap control democràtic, aquesta cimera informal tindrà importants conseqüències per a la ciutadania europea i mundial. El CETA és ara a prop d’iniciar el procés de ratificació per part del Consell i dels parlaments de cada estat de la UE.
Els defensors del CETA sostenen que aquest acord és una eina per a augmentar el PIB i crear de llocs de treball. No obstant això, l’avaluació alternativa mostra que el CETA causarà atur, incrementarà les desigualtats i suposarà pèrdues de benestar per al conjunt de la ciutadania. Més que un acord de lliure comerç, es tracta d’un procés desregulador global. Aquest tractat no assegura el ple respecte dels drets i les normes laborals. El sistema extra judicial de protecció a la inversió permet a les multinacionals demandar als governs per prendre decisions democràtiques que vagin contra els seus interessos. El text també pot dissuadir de la lluita contra el canvi climàtic, ja que considera el medi ambient un “subsector” del comerç. La democràcia, l’interès comú i el comerç just estan amenaçats pels interessos de les empreses multinacionals: el nostre model de societat està en perill.
Les organitzacions de la societat civil, els moviments de la classe treballadora, les organitzacions ambientals i d’agricultors de tot Europa i Amèrica del Nord ja han demanat una tardor plena d’accions contra el CETA. Nosaltres, els membres progressistes del Parlament Europeu, recolzem les accions i mobilitzacions a Bratislava, i també a tot Europa amb l’objectiu d’informar i mobilitzar a la gent durant tota aquesta tardor davant del gran risc que suposa CETA. Com a membres democràticament elegits del Parlament Europeu, jugarem el nostre paper en aquest gran moviment demanant una política comercial alternativa. Però sobretot demanant una alternativa democràtica, social i sostenible per a Europa.
Enmig d’aquest període molt difícil per a Europa, no ens podem permetre transferir més poder a les corporacions multinacionals en detriment de les nostres democràcies. Per tant, ens sumem a les mobilitzacions juntament amb altres forces progressistes europees per garantir que les nostres decisions es prenen de manera democràtica, defensar els nostres drets socials, protegir el nostre planeta i evitar que es posin interessos particulars per sobre de la democràcia i el bé comú.
* El ‘Progressive Caucus’ és un espai comú on eurodiputats i eurodiputades progressistes es coordinanen i presentar iniciatives polítiques conjuntes. Més informació.