Sessió plenària Estrasburg 13 al 16 de novembre de 2017
Temes a l’agenda
• Paradise Papers: els escàndols demostren que cal implementar les recomanacions de la Comissió d’investigació dels papers de Panamà (PANA)
• Malta: cal investigar els escàndols de blanqueig de diners
• Polònia: el parlament votarà sobre l’incompliment de la legislació de la UE
• Pla d’hivern per a sol·licitants d’asil a la UE: Reclamem un pla d’acció
• COP23: convertir la diplomàcia en acció per lluitar contra el canvi climàtic
Els Paradise Papers: els escàndols demostren que cal implementar les recomanacions de la Comissió d’investigació dels papers de Panamà (PANA). (Debat dimarts 14 de novembre)
Els Papers del Paradís han destacat una vegada més l’enorme problema que plantegen els territoris offshore i els paradisos fiscals utilitzats per individus rics i grans empreses per a evadir i eludir impostos. El govern britànic, en particular, ha de donar respostes sobre que passa en aquests territoris britànics d’ultramar. És inacceptable que el Regne Unit, actualment estigui bloquejant el progrés en la futura llista negra de la UE sobre paradisos fiscal. Consulteu el nostre comunicat de premsa per obtenir més informació.
El comitè d’investigació del Parlament Europeu sobre els papers de Panamà (PANA) va establir un conjunt de recomanacions clares i ambicioses per fer front a l’evasió fiscal, l’elusió fiscal i el blanqueig de capitals. També reclamen que s’estableixi un comitè permanent d’investigació per a que el Parlament Europeu pugui respondre a possibles nous escàndols i filtracions. Més informació sobre les recomanacions de PANA al nostre lloc web.
Malta: cal investigar els escàndols de blanqueig de diners. (Debat dimarts 14 de novembre)
Necessitem actuar de forma urgent per fer front al blanqueig de diners a Malta i garantir que els periodistes i els denunciants estiguin protegits. L’impactant assassinat de Daphne Caruana Galizia, persona crucial per descobrir i destapar els entramats de la corrupció a Malta, ha creat una gran preocupació sobre la situació de seguretat en la que es troben els periodistes. Les revelacions del consorci de l’ICIJ a l’abril de 2016 van demostrar que un ministre i el cap del personal del primer ministre tenien empreses fictícies en paradisos fiscals, de moment però no s’han iniciat cap investigació sobre aquestes informacions revelades en els Panama Papers.
Polònia: el parlament votarà sobre l’incompliment de la legislació de la UE. (Debat dimecres 15 de novembre)
Tenim greus i preocupants dubtes sobre la independència del poder judicial i els mitjans de comunicació públics, les llibertats de les ONG i la societat civil i sobre els drets de les dones i la protecció del medi ambient a Polònia. A la llum la falta de voluntat del govern polonès de complir amb els valors fonamentals reconeguts a la llei de la UE, recolzarem una moció que instrueixi a la comissió de Llibertats Civils, Justícia i Afers d’Interior elaborar un informe sobre la violació dels principis i valors fonamentals el govern polonès.
Pla d’hivern per a sol·licitants d’asil a la UE: Reclamem un pla d’acció (Debat dimecres 15 de novembre)
A mesura que ens acostem a l’hivern, es necessita un pla d’acció urgent per prevenir el patiment i possibles morts en els centres d’acollida superpoblats de les illes gregues. Aproximadament 5.000 persones viuen actualment al camp de Moria, que té una capacitat d’uns 2.000. Moltes d’elles viuen actualment en tendes d’estiu i han de dormir a terra en matalassos molt fins i petites mantes, fins i tot aquelles persones que pareixen de greus i discapacitats, dones embarassades, nens i supervivents de tortures i altres traumes. Demanem un pla d’acció urgent de les autoritats gregues que compti amb el suport de la Comissió Europea per garantir que els sol·licitants d’asil a les illes siguin transferits a habitatges adequats a la Grècia continental i tinguin accés a l’atenció mèdica, incloent-hi assistència mental i psicològica. També reclamem que s’acceleri la reubicació dels refugiats elegibles i prioritzar i garantir la reunificació familiar.
COP23: convertir la diplomàcia en acció per lluitar contra el canvi climàtic (Fins al 17 de novembre, Bonn)
Amb el President Trump sortint de l’Acord de París, es necessari que la UE agafi el lideratge internacional per defensar l’acord i seguir aprofundint en la de lluita contra el Canvi Climàtic. Aquest any, els caps d’estats i governs no poden simplement reafirmar el seu compromís de limitar l’escalfament global a nivells més segurs, sinó que han de fer progressos substancials sobre les normes i els mecanismes per implementar la decisió presa a París el desembre de 2015. El G20 i, en particular, a Europa, han d’abandonar la seva dependència als combustibles fòssils, però també avançar en el anomenat “paquet de solidaritat”, que inclou avançar també en els camps de la salut, educació, gènere i drets humans.