Estrasburg – 20 d’octubre 2022
Avui, la majoria d’eurodiputats i eurodiputades del Parlament Europeu ha votat a favor d’una resolució per a la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic de 2022, la COP27, que se celebrarà en Sharm El Sheik. La resolució demana que els líders mundials augmentin els seus compromisos climàtics, que es creï un mecanisme de pèrdues i danys i que es paguin 100.000 milions de dòlars en finançament climàtic abans que finalitzi enguany als països i regions més afectats pel canvi climàtic.
Els membres del Parlament Europeu també han demanat que la UE augmenti els seus objectius climàtics amb mesures concretes i vinculants per a limitar l’escalfament global a un màxim de 1,5 graus, i per a un tractat de no proliferació de combustibles fòssils. Els Verds/ALE van demanar amb èxit que la resolució inclogui demandes d’alliberament de presos polítics a Egipte, llibertat per a la societat civil i atenció especial a l’impacte de gènere del canvi climàtic.
L’eurodiputat d’En Comú Podem i vicepresident dels Verds/ALE, Ernest Urtasun, ha comentat:
“Ja ens enfrontem a conseqüències irreversibles del canvi climàtic, i les poblacions més vulnerables del món l’estan pagant. Des de fa dècades, les petites nacions insulars i els països més afectats es veuen obligats a lluitar per una transició justa i una compensació equitativa per les enormes pèrdues i danys que nosaltres, els països desenvolupats, hem causat a les seves societats. Necessitem justícia climàtica ara.
“En la COP27, demanem als líders mundials que compleixin. Haurien d’haver complert ja les seves promeses d’augmentar els objectius climàtics i aportar més finançament per a la *protecció del clima. No podem esperar més. És hora que la UE recolzi fermament l’establiment d’un Mecanisme de Finançament de Pèrdues i Danys en la COP27 i pressioni perquè les Pèrdues i Danys siguin un punt permanent de l’agenda en les futures conferències climàtiques de l’ONU.”
“En la COP27 hem d’avançar urgentment en el tema de les pèrdues i els danys: per això demanem fonts de finançament addicionals per a fer front als efectes adversos del canvi climàtic. Un mecanisme d’aquest tipus garantiria que els costos del canvi climàtic es distribueixin de forma més justa, que els països en desenvolupament tinguin accés a recursos per a fer front al canvi climàtic i que els països més rics paguin pels danys climàtics que estan causant en altres llocs. Les actuals inundacions al Pakistan posen de manifest la necessitat d’un mecanisme d’aquest tipus. El país a penes ha contribuït a la contaminació climàtica, però està pagant el preu dels danys causats per uns altres”.