Assetjament sexual
Davant les informacions sobre nombrosos casos d’assetjament sexual a treballadores del Parlament Europeu per part d’eurodiputats, el grup dels Verds/ALE hem reclamat una resolució condemnant els fets i exigint una investigació exhaustiva. Parlament Europeu ha adoptat aquest dijous per gran majoria aquesta resolució per lluitar contra les agressions masclistes en el si de la UE.
L’eurodiputat del grup Verds / ALE i portaveu de Catalunya a Comú, Ernest Urtasun, ha comentat:
“Ha calgut que les dones víctimes de violència sexual alcin la veu a les xarxes socials i mitjans de comunicació perquè el món polític s’indigni. De tots els casos que han sortit a la premsa, més de 100 en les institucions europees, pràcticament cap ha estat denunciat oficialment a través dels mecanismes interns de les pròpies institucions. Hem de trobar vies perquè això pugui ser denunciat de forma efectiva.
El Parlament Europeu ha demanat finalment en la resolució un pla d’acció contra la violència sexual en el si de les nostres institucions, així com curosos de formació obligatòria contra l’assetjament sexual per al personal i eurodiputats. Entre les diverses mesures proposades hi ha l’establiment d’un grup de treball d’experts independents que avaluï i millori la situació de l’assetjament al Parlament i doni suport i acompanyament a les víctimes. També vull destacar tal com fa la resolució que el compromís dels homes en aquesta lluita és vital, hem d’acabar amb les estructures masclistes i situacions que permetin aquestes actituds i no callar si mai veiem o escoltem qualsevol conducta inapropiada.
Declaracions de Florent Marcellesi, eurodiputat del grup Verds / ALE (EQUO):
“L’educació i la consciència tenen un paper important a jugar per acabar amb l’assetjament i la violència contra les dones i nenes, però no és suficient. Per això, demanem una major implicació dels estats membres. La proposta d’una directiva sobre la violència contra les dones i la crida a que la violència contra les dones entri al dret penal dels estats, d’acord amb l’article 83.1 del Tractat de Funcionament de la UE, és sens dubte una manera de fer que aquesta lluita sigui creïble i de donar confiança a les dones.
La impunitat i el silenci còmplice constitueixen veritables obstacles per a les víctimes. Per tant, donem suport que es demani als estats membres que encara no han ratificat (1) el Conveni d’Istanbul, que els obliga a imposar (2) també sancions penals, a fer-ho amb promptitud “.
——–
- Estat de les signatures i ratificacions del Tractat 210 / Convenció del Consell d’Europa sobre la prevenció i la lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica (situació a 25 d’octubre de 2017): https://www.coe.int/fr/web/conventions/full-list/-/conventions/treaty/210/signatures
- Article 40 – Assetjament sexual: Els partits han d’adoptar les mesures legislatives o d’una altra índole necessàries per garantir que hi hagi qualsevol forma de comportament sexual no desitjat, verbal, no verbal o físic, que tingui el propòsit o l’efecte de violar la dignitat d’una persona, en particular quan aquesta conducta crea un ambient intimidatori, hostil, degradant, humiliant o ofensiu, subjecte a sancions penals o altres sancions legals.