Durant el matí d’avui s’ha reunit el grup de 10 ministres de finances dels països que estan utilitzant els procediments de “cooperació reforçada” per crear un impost sobre les transaccions financeres (ITF), sense aconseguir avenços rellevants en aquest tema. L’eurodiputat Ernest Urtasun membre de la comissió d’investigació del Parlament Europeu sobre els papers de Panamà ha declarat:
“És desesperant que seguim sense acord, els ministres es van comprometre a que l’ITF entrés en vigor el gener de 2016 però ja és impossible que entri en vigor fins a gener de 2018 ja que estem a 2017 i seguim sense aprovar-lo. Ara Bèlgica es despenja exigint que les inversions dels fons de pensions quedin fora de l’àmbit d’aplicació de l’impost.
Semblava que hi havia un principi d’acord sobre els elements principals, però després de mesos sense contactes, sembla que segueix sense haver interès real en aprovar un impost. Primer es va posar com a excusa el Brexit i no voler violentar als interessos financers de Londres, ara les eleccions a Alemanya i França. La realitat és que Bèlgica, Eslovàquia, Espanya i Alemanya estan posant pals a les rodes i països com Àustria estant deixant d’exercir el lideratge per fer arribar l’impost a bon port.
Cal recordar que segons les primeres estimacions de la pròpia Comissió Europea el FTT tenia un potencial recaptatori de 35.000 milions anuals, al que hauria de sumar l’impacte positiu de la reducció d’activitat especulativa als mercats financers.”