Els ministres de Finances de la Unió Europea han adoptat avui noves normes de la UE sobre l’intercanvi d’informació entre els Estats membres en matèria de fiscalitat i, en particular, sobre les resolucions fiscals acordades entre estats i empreses (Conegudes com “tax rulings” ). Ernest Urtasun ha recordat que “La legislació final acordada pels ministres de Finances és més feble del que havia estat proposada per la Comissió Europea”.
En relació a l’acord, l’eurodiputat d’ICV-EUiA ha afirmat que els ministres de finances de la UE han donat un pas “insuficient” respecte les tax rulings –decisions fiscals- ja que la proposta original de La Comissió sobre l’Intercanvi d’informació entre els Estats membres va servir “únicament” per aclarir l’obligació ja existent. Amb les normes acordades avui, ni tan sols la Comissió Europea tindrà accés a tota la informació i no es permetrà utilitzar la informació que rebi per documentar futures investigacions sobre ajudes estatals, “que és possiblement l’arma més eficaç de la Comissió per combatre els privilegis de determinades corporacions “, ha recordat Urtasun. També s’ha referit a la limitació d’intercanviar informació sobre acords fiscals en els darrers 5 anys que ha qualificat de “ridícula, ja que molts acords secrets dels anys 90 segueixen vigents.”
Pel que fa al paper que estan jugant els estats membre, Urtasun ha afirmat que “no es pot deixar en mans de la bona voluntat dels estats l’intercanvi d’informació, ja que això està previst així des de 1977 i ja hem vist que els resultats són un autèntic fracàs “. “Cal recordar que aquestes mesures tenen el seu origen en el compromís de Juncker en donar una resposta adequada a l’escàndol Luxleaks, que va demostrar que al país que ell presidia va liderar un procés estructurat de frau massiu, beneficiant a algunes grans empreses. I fins al moment les respostes són una decepció després decepció”, ha manifestat.
A més de total transparència en els “tax rulings”, l’eurodiputat d’ICV-EUiA també ha afirmat que “necessitem un règim d’informació fiscal desglossada país per país. Així, es podria assegurar que les obligacions d’informació que es requereixen a totes les corporacions multinacionals permeten un control adequat dels seus esquemes de gestió tributària. ” A més, es garantiria que les empreses complissin les seves obligacions fiscals enlloc d’utilitzar països de forma instrumental per defraudar impostos. “I evidentment el primer pas és la total transparència dels” tax rulings”. El Parlament Europeu ha votat a favor d’incloure aquesta demanda en el projecte de directiva sobre els drets dels accionistes i instem als governs de la UE a arribar a un acord en això, que essencial “, ha conclòs Urtasun.