El grup Verds / ALE del qual forma part ICV ha presentat el seu “pla d’inversió verda per a Europa: Un nou camí cap al desenvolupament sostenible, la prosperitat i la creació de llocs de treball”. En aquest pla es detalla com desenvolupar un pla per mobilitzar diner fresc i nou procedent dels pressupostos, d’una nova fiscalitat europea per a les empreses i de la contribució dels països que s’han beneficiat d’uns tipus d’interès del seu deute anormalment baixos durant la crisi.
L’eurodiputat d’ICV, Ernest Urtasun, ha destacat que el pla anunciat per Juncker “s’oblida de la inversió pública i ho fia tot als mercats financers”. En aquest sentit, Urtasun ha recordat que Juncker “va prometre que el seu pla tindria una sèrie de elements, però ha tornat a incomplir les seves promeses una vegada més: no hi ha ni diners frescos ni diners nous”. Sobre el pla presentat per ICV, Urtasun ha destacat que els tractats “limiten la capacitat d’acció, ja que per fer un pla de veritat necessitaríem un profund canvi de les normes fiscals europees. Però la urgència social requereix també d’una acció immediata”.
“El pla ha de resoldre els problemes del present anticipant-nos a les necessitats del futur de l’economia i la societat”, ha dit Urtasun que ha afegit que sobre els objectius establerts, el que cal “és atacar immediatament les fonts de pobresa i desigualtat. I avui a Europa, la desocupació és la principal manifestació del desastre econòmic”. Per això Urtasun creu que aquest pla “és urgent i sense el lideratge inversor públic no s’estimularà la demanda”.
Amb tot, l’eurodiputat d’ICV ha alertat del risc de “portar a terme plans que per invertir només en les infraestructures de sempre”. “La modernització ecològica, la inversió en eficiència energètica, les interconnexions elèctriques i les xarxes transport públic han de ser inversions prioritàries”, ha dit Urtasun.
L’eurodiputat ecosocialista ha explicat la font dels recursos, quantificats en 750.000 milions d’euros. “Podem parlar de tres fonts de finançament de la part pública. La primera, de la lluita contra l’evasió fiscal de les grans empreses. La segona l’aplicació d’una Base Imposable Comú consolidada de l’Impost sobre Societats (BICCIS) i un tipus mínim europeu. I en tercer lloc, els països que han gaudit durant la crisi d’uns interessos molt més baixos sobre el seu deute que els països perifèrics, han de pagar aquest avantatge per finançar el pla.”
Només a Alemanya es xifra en 130.000 milions l’estalvi per uns tipus d’interès anormalment baixos des de l’inici de la crisi. Finalment, l’eurodiputat d’Els Verds ha recordat “que una part dels recursos provindrà de fomentar inversions privades mitjançant un sistema de crèdits fiscals. “Fins ara el govern espanyol ha utilitzat aquest mecanisme només per beneficiar les grans entitats financeres, nosaltres proposem que es utilitzeu per fomentar les inversions de pimes i particulars en millores d’eficiència i de rehabilitació d’edificis”, ha reblat Urtasun.