En el marc del debat que ha tingut lloc al Parlament Europeu aquest matí amb la presència de la Comissió i el Consell sobre la decisió del Regne Unit de sortir de la Unió com a conseqüència del referèndum i les actuacions que ha de dur a terme la UE com a resposta, l’eurodiputat d’ICV Ernest Urtasun ha afirmat, que “el resultat del referèndum britànic obliga la UE a fer una profunda reflexió sobre la seva crisi pel gran impacte que la decisió britànica ha tingut”. “Defensem que s’invoqui l’article 50 del Tractat de la Unió Europea en què es preveu la possibilitat que un Estat membre es retiri de la Unió i així com d’evitar que es comencin a construir solucions a la carta”, ha assegurat, alhora que ha lamentat la tímida resposta donada avui pel president de la Comissió Europea en el ple. “Mostra de la més absoluta manca de lideratge que la Comissió Juncker ha demostrat des de l’inici. La crisi que viu la UE és també una profunda crisi de l’actual Comissió Europea”, ha sentenciat.
Segons l’eurodiputat d’ICV, “Europa viu una profunda crisi econòmica i de legitimada democràtica i la pèssima resposta dels governs dels estats de la UE, a base de polítiques d’austeritat i pèrdua de drets és una de les causes de la creixent desafecció ciutadana respecte la UE”. “La UE ha d’assumir que un gir de 180 graus és imprescindible. Lamentablement la resolució avui del Parlament Europeu, que incorporava alguns elements positius com la necessitat d’una reforma en profunditat de l’eurozona, no tenia autocrítica ni cap reflexió en profunditat sobre l’estat de la Unió. Si els governants no assumeixen la gravetat del moment, l’euroescepticisme i les forces antidemocràtiques no deixaran de créixer”, ha advertit.
De la mateixa manera, Urtasun també ha assegurat que la globalització neoliberal obliga a construir elements de governança comuna i cap país per si sol pot donar resposta adequada. “La lluita contra els paradisos fiscals, la lluita contra el canvi climàtic, l’increment de les desigualtats … tots els grans problemes que tenim necessiten estructures de govern supranacionals. Per això és necessari un projecte europeu fort i creïble davant dels seus ciutadans. I perquè això sigui així, la UE ha de canviar de rumb immediatament”, ha reclamat.
Per tot plegat, l’europarlamentari d’ICV ha remarcat que la UE ha d’assumir que avui és un projecte que ha perdut legitimitat democràtica, que actua d’esquena als seus ciutadans, que ha impulsat canvis de govern democràticament elegits als Estats membres, i que ha enfonsat països com Grècia per la seva nefasta gestió en els rescats.