El Tribunal de Justícia de la UE va fer pública aquesta setmana la sentència a dos casos d’ajudes fiscals a les grans empreses, que anul·la les sentències del Tribunal Suprem espanyol i obliga a les empreses a retornar els diners deduïts. El cas es remota a l’any 2007 quan la Comissió Europea va obrir una investigació sobre les ajudes fiscals a les grans empreses que es van implementar l’any 2002 sota govern d’Aznar. En concret el litigi es centrava en l’amortització del fons de comerç financer resultant de les adquisicions de participacions d’almenys el 5% per empreses amb domicili fiscal a Espanya en empreses amb domicili fiscal a l’estranger. Així, es permetia deduir fiscalment l’Impost de Societats pagat a Espanya la diferencia entre el valor comptable d’una empresa i el preu efectivament pagat per la matriu espanyola per la seva adquisició. Aquest benefici fiscal va ser utilitzat per grans empreses com Telefónica, Santander, Iberdrola o Abertis per la compra de grans empreses a altres països de la UE.
ICV exigeix que es recuperin d’immediat les ajudes a fiscals a grans empreses declarades il·legals per la UE
Després de la sentència l’eurodiputat d’ICV Ernest Urtasun ha afirmat:
“Creiem que la sentència és positiva, ja que dóna la raó a la Comissió Europea: els ajuts fiscals eren selectius i un avantatge injustificat a grans empreses que hem pagat entre tota la ciutadania.
Estarem atents a com es produeix l’execució de la sentència, creiem que s’han de recuperar tots els diners deduïts i que s’ha de poder utilitzar pel pressupost d’aquest any i poder fer polítiques públiques per a la gent. Aquest és un cas més de les moltes injusticies fiscals que regeixen a Espanya, moltes d’elles vinculades a l’execució de l’impost de societats.
Cal repensar la fiscalitat a Espanya per tal d’acabar amb un sistema dual on les classes populars, les classes mitjes i les pymes sostenen el gruix de la despesa pública, mentre les grans fortunes i les grans empreses tenen tot tipus de régims especials per reduir significativament la seva aportació a hisenda.
A data d’avui desconeixem la quantia exacte que la Comissió pretén recuperar, hem registrat una pregunta parlamentària per exigir que s’esclareixi aquesta xifra abans de que comencin les gestions amb l’estat. La sentència és clara, s’han de retornar tots els diners i això ho podem saber ja, la Comissió fa gairebé 10 anys que ho investiga.