El Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ) ha fet pública la informació sobre particulars, companyies, trusts i fundacions registrades a les Bahames per evitar el pagament d’impostos. La informació revelada conté noms 175.480 companyies i 539 intermediaris que van operar entre 1959 i 2016. “És escandalosa la presència de l’ex comissària Neelie Kroes a la llista filtrada. Ha de donar explicacions immediatament davant la comissió d’investigació del Parlament Europeu”, ha assegurat Urtasun que considera que va violar el codi de conducta la passada legislatura en no incloure les empreses pantalla de les Bahames en la seva declaració d’interessos.
Per a Urtausn, es tracta d’un cas similar al del comissari Cañete o l’exministre Soria. “És especialment indecent que critiqués recentment a la Comissió per la seva sanció a Apple per no pagar els impostos que corresponien a Irlanda. A sobre, quan Kroes va tancar la unitat de la Comissió Europea per a les investigacions sobre ajudes fiscals estatals estava en realitat només protegint els paradisos fiscals que ella utilitza”, ha afegit.
De la mateixa manera, des dels Verds també han demanat a les autoritats fiscals espanyoles que investiguin als coneguts empresaris espanyols que són a la llista. “Tenim en la llista a directius de grans i conegudes empreses així com a sospitosos habituals cada vegada que hi ha una filtració d’aquest tipus, hem d’acabar amb la sensació d’impunitat, que no pagar impostos surt molt barat”, ha recordat.
Més enllà dels noms en concret, segons Urtasun la filtració demostra la necessitat d’adoptar mesures més valentes contra l’evasió fiscal i el blanqueig. “No pot ser que siguin només informadors com ICIJ qui faci la funció d’informació, arriscant-se a penes de presó com hem vist en el cas de Deltour i Halet. Han de ser els governs i les autoritats fiscals els que liderin la lluita contra el frau, ens cal un registre públic de totes les empreses i trusts. La Comissió Europea ha presentat una proposta ambiciosa que està sent bloquejada pel govern alemany. El ministre de Finances Schäuble ha de posar fi al seu bloqueig a un registre de transparència pública a la UE”, ha manifestat.
“Les Bahames és un dels paradisos fiscals més opacs del món, circulen grans quantitats de diners d’origen criminal. Al costat de Panamà i Singapur, les Bahames pertany a la llista de països que es neguen a complir el conveni d’intercanvi automàtic de l’OCDE. El govern de les Bahames incompleix sistemàticament les normes mundials contra el frau fiscal i el blanqueig de capitals. D’acord amb les estimacions, les companyies offshore representen el 30% de l’economia de les Bahames. És una vergonya que el govern convidi obertament a defraudadors i corruptes de tot el món a blanquejar els seus diners a les Bahames”, ha conclòs.