La Comissió Europea ha iniciat un procediment formal d’infracció contra Espanya i altres 15 països de la UE per incompliment de la Directiva relativa a la prevenció de la utilització del sistema financer per al blanqueig de capitals o el finançament del terrorisme -més coneguda com 4ª Directiva contra el blanqueig de capitals-. El passat 23 de novembre la Comissió va enviar al Govern d’Espanya la carta de notificació oficial, informant que si les normes contra el blanqueig de capitals no estan transposades a la primavera que ve, procediran al dictamen motivat, segona fase del procés d’infracció. El següent pas després del dictamen motivat seria enviar a Espanya davant el Tribunal de Justícia de la UE. La data límit de transposició vencia el 26 de juny de 2017 -2 anys després de l’aprovació de la directiva-.
L’eurodiputat del grup Verds/ALE, membre de la Comissió d’Investigació sobre el Blanqueig de Capitals i l’Evasió Fiscal del Parlament Europeu (PANA) i portaveu de Catalunya en Comú, Ernest Urtasun, ha comentat:
“És inacceptable que un país amb un problema greu d’economia submergida i que ha estat castigat brutalment pel terrorisme com Espanya no hagi transposat la 4a Directiva contra el blanqueig de capitals, dos anys després que aquesta fos aprovada.
Hem exigit al govern espanyol que la Directiva contra el blanqueig de capitals sigui transposada urgentment i En Comú Podem ha presentat una pregunta parlamentària al Congrés en aquest sentit. L’avantprojecte de llei s’ha de tramitar, no pot ser que s’esperi a que culminin els debats de la 5a revisió de la directiva. La Comissió ha deixat clar que considera que Espanya no ha adoptat els aspectes més rellevants de la 4a Directiva contra el blanqueig.
La llista d’elements essencials per lluitar contra el blanqueig i el finançament del terrorisme que Espanya incompleix és llarga i preocupant: no s’han transposat el reforç de les sancions, la definició de grup empresarial, el registre de professionals de prestació de serveis financers, la definició de tercer país equivalent, les mesures de “due diligence”, els llindars dels subjectis obligats a complir les normes europees, entre d’altres elements.
El govern del PP ha tingut dos anys per actualitzar la llei 10/2010 de prevenció del blanqueig de capitals i finançament del terrorisme, i no han fet res. De fet, durant els seus anys de govern no han dut a terme cap proposta legislativa en aquest tema, ja que la llei és anterior al seu govern. ”