El grup Verds / ALE ha encarregat un nou estudi sobre les alternatives als plaguicides i al glifosat. Aquest estudi* demostra que l’agricultura intensiva basada en l’ús de pesticides no només és perjudicial per al medi ambient i la salut, sinó que també és contrària al dret a l’alimentació. També mostra que l’agricultura no només no ha aconseguit reduir la fam al món, sinó que també ha augmentat el consum i el malbaratament d’aliments, especialment en els països industrialitzats.
La qüestió de la renovació de l’autorització del glifosat es troba actualment en negociació. La Comissió Europea proposa renovar la seva autorització per a un període de 10 anys i la comissió de Medi Ambient i Salut Pública del PE ha votat aquesta setmana a favor d’una resolució que proposa abandonar el glifosat. De totes formes, hi havia una gran expectació per saber la decisió de la Comissió permanent de Flora, Fauna i Alimentació de la Comissió Europea, reunida per discutir la proposta de renovació avui. La Comissió però no ha aconseguit un acord i per tant les discussions en el si de la CE han de continuar, prenent nota de les diferents posicions dels Estats membre. S’espera que la votació final sigui en les pròximes setmanes, ja que el límit per aprovar o rebutjar la llicència culminaria el 15 de desembre de 2017.
Declaració de Florent Marcellesi, eurodiputat de Verds / ALE (EQUO):
«Disposem de tècniques per a una agricultura sense pesticides i molts agricultors ja utilitzen mètodes alternatius. La Política Agrícola Comuna encoratja també a aquests a través de mesures agroambientals que compensen els costos de la transició.
Atès que la PAC també està sent renegociant, hi ha l’oportunitat d’un canvi de rumb. Tot i que la indústria dels pesticides i de l’agricultura intensiva descriuen un escenari apocalíptic en el cas d’un canvi de paradigma, aquest estudi demostra que un model agrícola sostenible és beneficiós per als agricultors, el medi ambient i els consumidors ».
Ernest Urtasun, eurodiputat de Verds / ALE i portaveu de Catalunya a Comú ha declarat:
«El Parlament Europeu es troba actualment a l’avantguarda en matèria de protecció de la salut. Després d’haver dit ‘no’ a la proposta de la CE relativa als disruptors endocrins, els eurodiputats i eurodiputades de la comissió de Medi Ambient han adoptat una resolució aquest matí que reclama abandonar el glifosat en un termini màxim de tres anys.
Aquesta posició és coherent tant des del punt de vista dels agricultors, que es beneficiarien de facto d’un període de transició en virtut de la legislació, com dels inversors que disposarien d’un calendari precís d’ara en endavant.
Davant d’una CE que sembla haver enterrat el principi de precaució amb la complicitat de les desacreditades agències europees i que segueix aferrant-se a estudis en part falsificats, com han revelat els papers de Monsanto, el PE pren l’assumpte en les seves pròpies mans »
* L’estudi està disponible aquí: https://www.greens-efa.eu/files/doc/docs/ab61fee42c3217963d3a43bd1c4b1e09.pdf
Per a més detalls i live-streaming de la conferència d’avui, veure: https://www.greens-efa.eu/en/article/event/a-fair-food-and-agriculture-policy/