El Parlament Europeu i el Consell van arribar ahir a un acord polític sobre una nova regulació de la UE que abordi el problema dels minerals de conflicte, introduint importants mesures de transparència però excloent a totes les empreses de la cadena de producció i distribució. Sobre els resultats d’aquestes negociacions, el diputat dels Verds / ALE, Ernest Urtasun, ha valorat l’acord com un “avenç en la lluita contra el tràfic il·legal de minerals provinents de zones de conflicte”.
Amb tot, Urtasun creu que la UE “va tard, fa 6 anys que els EUA va adoptar una regulació en aquesta matèria”. Urtasun ha explicat que en la nova regulació europea, “per primera vegada hi haurà obligacions vinculants per a les empreses que participen en l’extracció i el comerç de minerals. Els importadors de recursos com l’or i l’estany hauran de revisar i analitzar tota cadena de subministrament, i evitar que qualsevol d’aquests minerals estigui relacionat a conflictes armats o violacions dels drets humans”.
“Inicialment la Comissió i el Consell volien introduir un règim voluntari per a les empreses. Així les mateixes empreses es podien acte declarar com “importador responsable”, tot i que les experiències anteriors en aquest sentit havien estat un desastre demostrant la falta de responsabilitat corporativa. Afortunadament no ha estat així i per això considerem un pas endavant que s’estableixi que sigui obligatori i no voluntari, tal com havia exigit el Parlament en la seva resolució aprovada al maig de 2015”, ha dit l’eurodiputat d’ICV en el grup dels Verds/ALE.
Tot i així, Urtasun creu que queda “molt camí per recórrer, aquest acord és només una resposta parcial, ja que la majoria de les empreses que produeixen els productes de consum final, com telèfons mòbils, no estaran subjectes”. Per això, el també portaveu d’ICV ha volgut posar de relleu que la Comissió “s’ha compromès a avançar amb mesures addicionals, en els casos on les mesures voluntàries actuals no han tingut efecte. És essencial que les normes de la UE s’apliquin no només a unes poques empreses importadores, sinó també a totes les empreses de la cadena de producció i subministrament, incloent la producció de rajoles i els telèfons mòbils”. “Només mitjançant la plena transparència en tota la cadena de subministrament podem assegurar que la UE tingui un paper actiu per trencar el cercle vición entre el comerç de minerals i els conflictes armats”, ha afegit l’eurodiputat Urtasun.