El Parlament Europeu votarà avui una resolució sobre el tipus impositiu mínim sobre els beneficis de les multinacionals, després del veto del Govern hongarès el passat 17 de juny. L’Eurocambra reclama, entre altres coses, que s’aprovi aquest acord mitjançant una cooperació reforçada i que s’avanci cap a la majoria qualificada en l’àmbit fiscal per a evitar que es bloquegin més expedients.
També està previst un debat a la tarda sobre la fiscalitat dels beneficis extraordinaris obtinguts per les empreses, especialment en el sector energètic i alimentari, després de l’agressió de Rússia a Ucraïna. Aquest imposat únic i retroactiu sobre els beneficis inesperats hauria de redistribuir-se entre les poblacions més vulnerables, molt afectades per l’augment del cost de la vida, i utilitzar-se per a la transició cap a una economia més sostenible en la qual no es depengui dels combustibles fòssils.
Ernest Urtasun, eurodiputat d’En Comú Podem i membre de les comissions d’Assumptes Econòmics i Monetaris i de Fiscalitat del Parlament Europeu ha comentat:
“La unanimitat en matèria fiscal ens porta directament a un atzucac. Obre la porta a totes les formes de xantatge per part dels estats membres i al fet que la Unió Europea s’empantani en qüestions nacionals. En primer lloc, Polònia, que va amenaçar amb el seu veto les negociacions sobre la fiscalitat mínima durant setmanes, mentre negociava el seu pla de recuperació, malgrat les greus fallades de l’estat de dret. I ara Hongria, que sembla que Orban torna a jugar amb l’audiència nacional. No podem permetre que la UE sigui ostatge. Hem de superar la unanimitat en matèria fiscal”.
Més:
L’eurodiputada Kira Marie Peter-Hansen, ponent alternativa dels Verds/ALE per a la resolució sobre el tipus impositiu mínim i membre de les comissions d’Assumptes Econòmics i Monetaris i de Fiscalitat del Parlament Europeu ha comentat:
“Aquest fracàs a l’hora d’aconseguir un acord sobre el tipus mínim global de l’impost de societats ha demostrat una vegada més que el punt feble del Consell en matèria fiscal és la unanimitat. És crucial posar fi als vetos nacionals que obstaculitzen fins i tot els més petits avanços en els expedients fiscals i retarden qualsevol forma de justícia redistributiva. Hem d’usar la cooperació reforçada perquè s’aprovi aquest acord global.
“La justícia fiscal significa redistribució i equitat social. Algunes empreses i els seus accionistes s’han beneficiat enormement de la crisi de Covid i ara del conflicte armat en sòl ucraïnès per a enriquir-se encara més, especialment en els sectors energètic i alimentari. No obstant això, la situació de milions de persones que ja estan en dificultats es deteriora dia a dia. És urgent posar remei a aquesta situació extremadament injusta i profundament desigual. Demanem als Estats membres que prenguin mesures enèrgiques i ràpides, gravant aquests beneficis excepcionals i redistribuint-los entre els més vulnerables.”