Jean-Claude Juncker va anunciar ahir l’inici la reforma del Codi de Conducta pels membres de la Comissió Europea [1]. Els dos elements bàsics de la reforma seran permetre als membres de la Comissió presentar-se a les eleccions del Parlament Europeu sense haver de dimitir com a membres del Col·legi de Comissaris i estendre el període d’incompatibilitat fins a tres anys pels expresidents de la Comissió i fins a dos anys pels Comissaris i Comissàries. Actualment el període d’incompatibilitat és de 18 mesos tant per expresidents com per ex Comissaris i Comissàries.
Sobre l’anunci de Jean-Claude Juncker, l’eurodiputat d’ICV Ernest Urtasun ha afirmat:
“Sense la pressió del grup Verd i de la societat civil en els casos de Cañete, Barroso, Kroes o Oettinger, la Comissió no hagués iniciat la reforma del Codi de Conducta. Però la resposta no està a l’alçada del que esperàvem després de tants escàndols. Si la Comissió vol recuperar la credibilitat i la confiança de la ciutadania han de millorar clarament els seus estàndards ètics.
Creiem que el Comitè d’Ètica ha de ser clarament reforçat ha de poder iniciar investigacions d’ofici i imposar multes i lamentem que això no s’hagi incorporat. El rol del Parlament Europeu també hauria de ser reforçat, cosa que l’actual proposta de reforma no incorpora. És el Parlament qui escull als i les membres del Col·legi de comissàries. Quan hi hagi dubtes sobre el seu comportament ètic, com el cas de Cañete amb els papers de Panamà, ha d’existir un procés clar d’avaluació dels fets on els afectats donin explicacions davant la cambra, no com fins ara on les compareixences han estat una presa de pèl.
L’increment del període de incompatibilitat anunciat per Juncker és una millora, però té un punt contradictori: els ex comissaris i les ex comissàries reben les indemnitzacions pertinents durant tres anys, no té sentit que només es limiti la seva incompatibilitat a dos anys.
Amb la proposta de Codi de Conducta presentada, s’haurà de reformar l’Acord Marc de relacions entre el Parlament i la Comissió. Des del grup verds/ALE serem ambiciosos durant aquest diàleg per garantir un canvi profund en els estàndards ètics i un rol actiu del Parlament en el seguiment del comportament dels Comissaris.”