La setmana passada la Comissió Europea va adoptar la llista de 23 països tercers amb deficiències estratègiques en els seus marcs de lluita contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme en forma de reglament delegat. Després de la seva presentació al Parlament Europeu i al Consell, es produirà la seva aprovació definitiva en el termini d’un mes quan ambdues institucions ho hagin acordat. Panamà i Aràbia Saudita apareixen en la llista de 23 països, a més d’altres jurisdiccions freqüentment assenyalades pels organismes internacionals.
Durant la sessió del passat dimarts del comitè especial de Delictes Financers, Evasió i elusió fiscal del Parlament Europeu es va produir la compareixença de la Secretària d’Estat d’Hisenda Inés María Bardón. Preguntada pel grup Verd sobre si el govern espanyol es plantava bloquejar en el consell l’adopció de la llista europea de països amb alt risc de blanqueig de capitals i finançament del terrorisme que ha proposat la Comissió Europea, Bardón va respondre “No em consta que estiguem tractant de bloquejar res”. Segons diverses fonts, el Govern espanyol es va oposar a la inclusió de Panamà en la llista de la Comissió i la mateixa Secretària d’Estat va deixar clar en la seva compareixença que des del seu punt de vista Panamà “s’ha alineat” amb els estàndards internacionals i “ha fet esforços importants”.
Davant els dubtes i inconcrecions que va despertar aquesta resposta els eurodiputats Sven Giegold i Ernest Urtasun del grup Verds/ALE han enviat una carta a la Ministra Montero perquè es comprometi a no bloquejar en el Consell la llista de la Comissió.
Ernest Urtasun, eurodiputat del grup Verds/ALE i portaveu de Catalunya en Comú, ha comentat:
“Creiem que la resposta de la Secretària d’Estat no és prou clara i per això vam demanar una clarificació a la Ministra d’Hisenda. No podem consentir la connivència amb una jurisdicció com la panamenya que està donant recer a defraudadores fiscals i ajudant a ocultar diners de diferents activitats criminals.
Ens va sorprendre tant els dubtes sobre un possible bloqueig d’Espanya en el Consell com la falta de contundència en la seva avaluació de Panamà, país que recordem només compleix amb 11 dels 40 indicadors del Grup d’Acció Financera Internacional (GAFI).
La publicació de la llista negra per part de la Comissió Europea va ser una victòria en la lluita contra el blanqueig de capitals i creiem que contribuirà a reduir els enormes fluxos de diners que entren en la UE de manera il·lícita. Aquestes ingents quantitats de diner negre dificulten la lluita contra la corrupció a Europa i també són una font de finançament del terrorisme. Per això celebrem que la Comissió s’estigui prenent de debò la lluita contra el blanqueig amb una llista que inclou països com Panamà, Aràbia Saudita i les Bahames. Per això ara esperem que Espanya no la rebaixi de forma inexplicable“.