Grècia ha invertit la partida. Si dimarts tothom declarava que després del fracàs de l’Eurogrup Grècia havia de decidir si demanar l’extensió del rescat o entrar en fallida, el Ministre de Finances grec, Varoufakis, ha aconseguit avui situar la pilota a la taulada de l’Eurogrup.
Sento comunicar a aquells que porten tota la setmana fent titulars dient que Grècia al final accepta el trágala perquè no li queda més remei, que Varoufakis avui ha fet una proposta on fa concessions, però no renuncia a l’essencial.
Anem per parts. A primera hora del matí, Varoufakis ha enviat el text demanant literalment una “extensió del Master Financial Assitance Facility Agreement (MFAFA) per un període de sis mesos”. Aquí podeu llegir el text original.
En resumeixo els cinc punts essencials:
1) Demana extensió del crèdit, no del programa (després ho explicaré)
2) Reconeix la sostenibilitat del deute però exigeix marge per reduir superàvit primari que vincula a “les condicions econòmiques”.
3) Assegura el pagament de les obligacions financeres del país
4) Renuncia a accions unilaterals pel que fa a “objectius fiscals, recuperació econòmica i estabilitat financera” (per tant es reserva el dret a accions unilaterals en tota la resta).
5) Cooperar amb la UE i l’FMI (ja no amb la Troika)
La veritat és que llegint el text estem molt a prop del que va pactar amb Moscovici dilluns i que Alemanya va rebutjar.
El punt essencial, com fins ara, és l’1. Grècia demana una extensió del crèdit, no del programa de rescat (que dóna per mort). M’explico. El rescat consta de dos documents, el MFAFA, que conté les condicions del crèdit a Grècia, i el Memorandum of Understading (MoU), que l’acompanya i que és el document que imposa les brutals reformes de la Troika.
Bé, Grècia no ha demanat l’extensió del “programa de rescat” (que són els dos documents). Només demana l’extensió del crèdit. Algú ha fet notar avui que el text de l’MFAFA inclou una clàusula pel compliment del MoU, i que per tant demanant l’extensió d’un es demana tot el paquet.
Doncs no ben bé.
1) Una de les frases de la petició d’avui de Varoufakis llegeix així: “reconeixem el MFAFA com d’obligat compliment pel que fa al contingut financer i el procediment”. És a dir, no reconeixem altres clàusules, com la que vincula el crèdit al MoU.
2) Paul Mason ens ha fet notar avui que en el document del MFAFA el crèdit es vincula amb el MoU “a no ser que s’especifiqui el contrari” (Sic). Aquí teniu l’original. Això vol dir que es pot desvincular del mateix, i això és el que ha fet Grècia avui.
Per tant, primera conclusió: Grècia demana avui efectivament extensió del crèdit i es desvincula de la resta del programa.
Alemanya respon que NO. No només això, sinó que es filtra un document intern del Govern alemany amb l’argumentari (aquí).
El punt essencial és que Alemanya vol tres frases en l’acord:
“Demanem l’extensió del programa actual, utilitzant la flexibilitat que permet. Acordarem amb les institucions qualsevol canvi que fem en relació al que diu el MoU. I tenim per objectiu concloure satisfactòriament el programa anterior”.
Inacceptable per Syriza. En el fons estem bloquejats en el mateix punt que dilluns. Ara bé: la jugada de Varoufakis ha canviat una cosa. L’Eurogrup s’ha dividit.
Afirma Paul Mason que és impossible que aquesta petició hagi estat enviada sense acord amb Dijsselbloem, que ha tuitejat de seguida la recepció.
Juncker ha afirmat que li sembla que la proposta grega va “en la bona direcció”.
Padoan, Ministre Italià d’Economia, ha dit que dóna suport a la proposta.
I l’SPD, soci de govern de Merkel, diu que és una bona base per seguir parlant, i Gabriel (Ministre SPD) ha criticat obertament el rebuig frontal de Schauble.
Aquesta és una gran victòria en la negociació per Varoufakis. Demà hi torna a haver Eurogrup a les 15h, i ja no estarà tant sol.
Alguns sospiten que Alemanya vol fer fora Grècia de l’euro (Krugman ho afirma obertament avui en el seu article al NYT, aquí) i per tant alguns estan començant a desmarcar-se de la línia dura de Schauble.
Demà després de l’Eurogrup a les 15h, més valoracions.