El Parlament Europeu ha aprovat avui una resolució que reconeix la importància del treball domèstic i de la cura com un sector econòmic de gran valor social i demana que aquests treballadors i treballadores gaudeixin de la mateixa protecció legal, laboral i socialque tenen la resta
L’eurodiputat d’ICV i ponent a l’ombra de l’informe, Ernest Urtasun, ha donat la benvinguda a aquesta necessària resolució que fa referència a 2,5 milions de treballadors a la UE, 88% de les quals són dones i de les que aproximadament el 29% estan excloses de les lleis laborals. Segons l’eurodiputat, la UE ha d’establir urgentment un marc general per a la professionalització i un marc jurídic comú pel sector i ha recordat que segons la Agencia de Drets Fonamentals de la UE (FRA) aquest és un dels sectors a la UE on l’explotació laboral és més generalitzada, on es treballa sovint sense contracte, moltes hores, sense dret a pensió, vacances ni inspeccions laborals.
Segons l’eurodiputat, l’informe aprovat avui té un valor simbòlic molt important, ja que la ponent de l’informe, la Sra Kuneva, va ser treballadora domèstica a Grècia i va sofrir un atac violent per defensar els seus drets laborals. “El text també reclama a la Comissió Europea i als Estats Membres una Directiva sobre els permisos pels cuidadors i la ratificació del Conveni 189 de la OIT sobre treballadores domèstiques ja que de moment nomes ha estat signat per Bèlgica i Alemanya” ha afegit Urtasun.
La diputada al Congrés per En comú Podem, Aïna Vidal, va presentar fa unes setmanes una Proposició no de Llei (PNL) on demanava la ratificació espanyola del Conveni 189 per tal de garantir el treball digne de les treballadores domèstiques. “Aquells països que no signin el Conveni estan de facto acceptant l’economia submergida i que hi hagi treballadors desproveïts dels seus drets” ha afirmat Vidal. Finalment, la diputada ha volgut també recordar que el reconeixement dels drets i la professionalització d’aquest sector és una qüestió de drets humans i de justícia de gènere ja que moltes d’aquestes treballadores es mouen en l’economia informal, fet que les converteix en possibles víctimes d’abusos, violència, acomiadaments improcedents i dificulta enormement la defensa dels seus drets.