El Tribunal General de la Unió Europea ha anul·lat avui la decisió de la Comissió sobre l’ajuda estatal dels Països Baixos en favor de Starbucks, al mateix temps que ha confirmat la decisió de la Comissió considerant com a ajuda estatal prohibida el tractament fiscal de Luxemburg a l’empresa Fiat.
L’eurodiputat de Catalunya en Comú i vicepresident del grup Verds/ALE, Ernest Urtasun, ha comentat:
“Les sentències dictades avui pel Tribunal General de la Unió Europea demostren que necessitem normes molt millors, a escala de la UE, per acabar amb l’evasió fiscal per part de les multinacionals. Les sentències evidencien els punts forts i febles de la utilització de les normes de la UE en matèria d’ajudes estatals per a lluitar contra el dumping fiscal. El fet que ambdós casos similars hi hagi dues sentències diferents, demostra que les normes no estan suficientment ben dissenyades i deixen escletxes que utilitzen empreses i països que fan competència fiscal deslleial. Les normes de competència han estat útils per a lluitar contra el frau, però han arribat al seu límit, necessitem revisar i millorar el marc de les ajudes estatals i la resta d’eines dirigides a lluitar contra el frau fiscal de les multinacionals.
Ara, depenem de llargues i complexes investigacions de la Comissió, que també han de ser validades pel TJUE. La UE hauria de tenir normes molt més clares per evitar que estats membres com Luxemburg o els Països Baixos ajudin i incitin a les grans empreses a eludir impostos. Esperem que Margrethe Vestager utilitzi la seva compareixença davant la comissió d’economia al Parlament per explicar quines reformes impulsarà a la llum de les sentències. La nova Comissió ha de mostrar el seu compromís de lluitar contra l’evasió fiscal multinacional.
Necessitem que els països deixin de bloquejar totes les reformes tributàries que s’impulsen a la UE. Per això hem d’avançar cap a la fi de la unanimitat sobre qüestions fiscals en el Consell de la UE, ja que precisament un munt d’estats membres que tenen pràctiques inacceptables, estan bloquejant l’acció en matèria fiscal. Els informes públics país a país sobre les factures fiscals de les multinacionals i la norma sobre la base comú consolidada de l’impost de societats, són les dues mesures bloquejades més urgents.
Donat que el Tribunal va confirmar la sentència contra Luxemburg, la Comissió hauria d’aprofitar ara l’oportunitat per examinar tots els casos similars d’evasió fiscal a Luxemburg.”