El Parlament Europeu va rebutjar ahir un acte delegat sobre tercers països amb alt risc de blanqueig de diners i ha reclamat a la Comissió que realitzi una nova avaluació sobre quins països haurien d’estar inclosos a la llista negra.
La quarta Directiva contra el blanqueig de diners, aprovada el 2015, faculta la Comissió Europea a identificar aquells països fora de la UE que presenten un d’alt risc i deficiències estratègiques per lluitar contra el blanqueig de diners. La llista negre que es va rebutjar ahir era simplement una revisió de la llista publicada el juliol de l’any 2016, i que només inclou 11 països dels quals cap és un paradís fiscal important. Aquesta llista revisada de països és simplement un duplicat de les decisions preses pel Grup d’Acció Financera (GAFI), el fòrum internacional sobre la lluita contra el rentat de diners i el finançament del terrorisme.
Ernest Urtasun, eurodiputat d’ICV, ha celebrat el rebuig de l’acte delegat de la Comissió: “Si la Comissió es vol prendre seriosament la lluita contra el blanqueig de diners i els delictes relacionats, ha de ser molt més ambiciosa. Per exemple, és simplement ridícul que després de la publicació dels Papers Panamà que exposen delictes de blanqueig de diners i evasió d’impostos, Panamà, igual que altres paradisos fiscals coneguts, encara no estiguin dins la llista negra de la Comissió. Necessitem una llista negra real i el Parlament Europeu va donar ahir instruccions clares a la Comissió per a que faci la seva pròpia avaluació en lloc de confiar exclusivament en informació externa. La Comissió s’ha de posar a treballar per a portar-nos una llista molt més ambiciosa, exhaustiva i independent d’aquests països d’alt risc”.
“És també de vital importància que la Comissió assigni més personal per a la lluita contra el blanqueig de diners i el finançament del terrorisme. Atès a la importància d’aquesta lluita, creiem que és del tot ridícul que la Comissió només tingui sis membres del personal dedicats a la lluita contra la delinqüència financera situats en un soterrani de la Direcció General de Justícia. La directiva contra el blanqueig de diners està en procés de revisió i els Verds al Parlament Europeu seguirem fent pressió per a que la Comissió jugui un paper molt més ambiciós i millori els criteris per a la identificació de tercers països amb alt risc”.
Accedeix aquí a l’acte delgat: http://www.europarl.europa.eu/RegData/docs_autres_institutions/commission_europeenne/actes_delegues/2016/07495/COM_ADL(2016)07495_EN.pdf
Accedeix aquí a la llista de països rebutjada (al final de la pàgina): http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R1675&from=EN