Després de la publicació avui del document de la Comissió Europea del full de ruta per l’aprofundiment de la Unió Econòmica y Monetària, l’eurodiputat d’ICV Ernest Urtasun ha comentat:
“Donem la benvinguda al document, obre un debat encertat, necessari i urgent. Les propostes avancen en sentit positiu i recullen els elements fonamentals per la construcció d’una Eurozona racional i que pugui sobreviure a mig i llarg termini. Sense avançar cap a una unió fiscal que acompanyi la unió monetària i amb elements de convergència econòmica i social, l’euro no sobreviurà com a projecte polític”
“Considerem però que la proposta estableix un calendari massa llarg -les reformes no poden esperar al 2025-, deixa encara massa espai a l’intergovernamentalisme i consagra unes normes fiscals pels Estats Membres que la crisi ha demostrat ineficients i irracionals. Així mateix, considerem necessari anar més enllà en les propostes de democratització i control parlamentari dels organismes de govern de l’euro avui existents i els proposats pel futur”.
Exigim a la Comissió que concreti les mesures i les tradueixi en propostes legislatives allà on sigui possible, i que concreti amb més detall les necessàries reformes del tractats que convinguin. Aquestes reflexions no poden quedar en un simple document d’anàlisi com va ser el document dels cinc presidents o el paper blanc de la Comissió. Cal que sapiguem exactament els mecanismes legals i les quanties dels programes, ja que en molts casos això serà el que marqui fins a quin punt seran canvis útils.
Sobre les mesures descrites al document, veiem que algunes avancen en la línia del que des del grup Verd hem reclamant. La creació d’un Tresor únic que permeti la posada en marxa d’un instrument similar als eurobons, pot contribuir a mutualitzar els riscos del deute sobirà, reduint notablement el cost del finançament de la zona euro. Aquest Tresor també gestionaria el pressupost comú de l’Eurozona que inclou un esquema d’inversió pública, un fons anticrisis que podria finançar-se amb recursos propis i un esquema de subsidis d’atur compartit. Treballarem per garantir que aquest pressupost no sigui una simple transferència de recursos ja existents als pressupostos europeus actuals.
També veiem com un pas positiu les reformes del funcionament de l’Eurogrup, que intenten trencar el seu funcionament opac i antidemocràtic actual. Creiem però que caldrà avançar molt més en la democratització i l’escrutini de la política europea en matèria econòmica, reforçant el paper del Parlament Europeu com actor central de l’orientació política de les decisions econòmiques.
Creiem que la pilota ara està a la teulada dels Estats Membres, han de donar resposta a aquest primer moviment amb una proposta amb diferents opcions que han de ser implementades entre 2019 i 2025. La Comissió que s’ha posicionat respecte elements que estan fora de les seves competències, i lamentem que algunes de les mesures de la proposta presentada avui segueixen tenint un perfil intergovernamental. Esperem que tots els Estats tinguin alçada de mires i impulsin un acord de màxims en els propers mesos que permeti dur a terme les reformes necessàries abans del final de la legislatura al Parlament Europeu.