Prioritats de la Setmana – Sessió plenària, Estrasburg
Setmana del 11 al 14 de juny de 2018
Prioritats:
- MFP: la visió de la UE al món ha d’anar més enllà de una gestió de fronteres
- Brexit: el backstop “temporal” del Regne Unit no s’ajusta a la seva finalitat
- La UE ha de garantir el futur de l’acord nuclear
- Futur d’Europa: debat amb el Primer Ministre dels Països Baixos, Mark Rutte
- Polònia: ha de restablir-se la independència del poder judicial
- L’economia circular ha d’estar en el centre de la política de cohesió
- Directiva sobre energies renovables: s’espera un gran avanç en l’oli de palma
- Justícia fiscal: Experts governamentals debatran sobre la transparència de les activitats fiscals de les grans empreses
- Exposició fotogràfica sobre els efectes del canvi climàtic en les nostres vides
MFP: la visió de la UE al món ha d’anar més enllà de una gestió de fronteres
Propostes de la Comissió, del dimarts 12 al dijous 14 de juny
La Comissió Europea publicarà l’últim paquet de propostes sectorials del MFP al llarg de la setmana. Els plans de la Comissió Europea de fusionar 12 instruments de finançament exterior en un sol instrument de “acció exterior” són inacceptables. Volem veure instruments separats per als drets humans, la prevenció civil de conflictes i el desenvolupament, per garantir que la UE segueixi sent activa en aquests àmbits crucials i que els fons no es desviïn al control de la migració. El proper MFP és una oportunitat per corregir la tendència de la política exterior i de desenvolupament impulsada per interessos a curt termini, particularment en el control de la migració.
Brexit: el backstop “temporal” del Regne Unit no s’ajusta a la seva finalitat
Debat dimarts 12 de juny
Els eurodiputats i eurodiputades mantindran un debat per preparar la reunió del Consell del 28 i 29 de juny, que intentarà avançar en la futura relació duanera de Gran Bretanya amb la UE i en la qüestió de la frontera irlandesa. Les últimes propostes del Regne Unit sobre el mecanisme backstop té greus deficiències: una solució temporal contradiu el concepte d’una solució de backstop.
Iran: La UE ha de garantir el futur de l’acord nuclear
Debat dimarts 12 de juny
El Parlament Europeu celebrarà un debat en presència de Federica Mogherini, Alta Representant de la Unió Europea per a Afers exteriors i Política de Seguretat. La decisió del president Trump ha posat en greu perill el futur de l’acord amb Iran. Per evitar l’escalada en aquesta regió inestable, la Unió Europea ha d’augmentar els seus esforços per garantir que es mantingui l’acord.
Futur d’Europa: debat amb el Primer Ministre dels Països Baixos, Mark Rutte
Dimecres 13 de juny
El següent debat sobre el futur d’Europa és amb el Primer Ministre neerlandès, Mark Rutte. La copresidenta del Grup Verds/ALE, Ska Keller, parlarà en nom del Grup en el debat, on plantejarà el paper dels Països Baixos com a paradís fiscal per a les grans empreses.
Polònia: ha de restablir-se la independència del poder judicial
Debat dimecres 13 de juny
Per iniciativa del Grup Verds/ALE, el Parlament Europeu escoltarà les declaracions del Consell i de la Comissió sobre la independència del poder judicial a Polònia. El Govern polonès ha soscavat repetidament l’Estat de Dret, mostrant poc respecte pels valors fonamentals que uneixen a Europa, i necessita canviar de direcció urgentment.
L’economia circular ha d’estar en el centre de la política de cohesió
Debat dimarts 13, votació dijous 14 de juny
El Parlament Europeu votarà un informe d’iniciativa del ponent del Grup Verds/ALE, Davor Škrlec, sobre com pot alinear-se la política de cohesió amb l’economia circular. L’informe demana condicionalitats relacionades amb l’assoliment dels objectius de l’economia circular i una major despesa en economia circular i inversions relacionades amb el clima en la política de cohesió posterior a 2020.
Directiva sobre energies renovables: s’espera un gran avanç en l’oli de palma
Diàlegs tripartits, dimecres 13 de juny
Els diàlegs tripartits sobre la Directiva d’Energies Renovables estan entrant en la seva fase final, amb l’esperança que el dimecres s’arribi a un acord final. El Parlament Europeu va votar la seva posició al gener, demanant que els combustibles d’oli de palma deixin de considerar-se renovables a partir de 2021. Encara que les negociacions amb el Consell han estat polèmiques sobre aquest punt, els nous Governs espanyol i italià poden significar la fi del bloqueig.
Justícia fiscal: Experts governamentals debatran sobre la transparència de les activitats fiscals de les grans empreses
Dijous 14 de juny
El 14 de juny, experts en transparència empresarial dels Estats membres es reuniran a Brussel·les per debatre l’informe País Per País (Public Country-by-Country reporting), una eina crucial per garantir que les empreses revelin on paguen impostos i per lluitar contra les injustícies en el sistema fiscal. Al Grup Verds/ALE li preocupa que, si no hi ha acord aquesta setmana, perdrem mesos crucials i és possible que la reforma no vegi la llum. La Presidència austríaca, a partir de juliol, ja ha deixat clar que aquesta no és una de les seves prioritats. Demanem als Estats membres que deixin de bloquejar aquesta reforma tan necessària i facin un gran pas endavant en favor de la justícia fiscal.
Exposició fotogràfica sobre els efectes del canvi climàtic en les nostres vides
Del dilluns 11 al dijous 14 de juny, Galeria Nord, Parlament Europeu
Els eurodiputats del Grup Verds/ALE Marco Affronte, Pascal Durand i Yannick Jadot acolliran una exposició sobre l’exposició audiovisual i fotogràfica “Els éssers humans i les històries del canvi climàtic”. El projecte dóna seguiment a 12 famílies de tot el món que es veuen directament afectades pels efectes del canvi climàtic. A través de les seves històries i d’una anàlisi de les dinàmiques socials, econòmiques i polítiques, l’exposició ofereix una millor comprensió dels efectes del canvi climàtic en la nostra vida quotidiana, així com de les nostres capacitats de resistència i adaptació. Per a més informació sobre el projecte: www.humansclimatechange.com