El ple del Parlament Europeu ha votat avui la seva posició respecte a la proposta de reglament pel qual s’estableixen les disposicions comunes relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu Plus, al Fons de Cohesió i al Fons Europeu Marítim i de Pesca, així com les normes financeres per a aquests Fons i per al Fons d’Asil i Migració, el Fons de Seguretat Interior i l’Instrument de Gestió de les Fronteres i Visats. Aquestes disposicions comunes estableixen les normes, principis i condicions per a l’execució de tots aquests fons, incloses les normes de programació, gestió i control, qüestions financeres com el prefinançament o cofinançament i la metodologia de distribució de recursos. El seu muntant total suposa un terç del futur pressupost de la UE. La setmana que ve s’iniciaran les negociacions entre Parlament i Consell Europeu.
Ernest Urtasun, eurodiputat del grup Verds/ALE i portaveu de Catalunya en Comú, comenta:
“El vot d’avui era molt important per la gran importància i quantia dels fons que regularà aquest nou reglament. Sens dubte l’element més positiu ha estat l’eliminació de la proposta de la Comissió respecte la condicionalitat macroeconòmica. La Comissió, a l’igual dels grups conservadors i liberals de la cambra volien que l’accés a aquests fons tan importants quedarà condicionada al compliment per part dels governs dels estats membre de les normes fiscals més estrictes, així com de la governança econòmica europea. Això era un contrasentit, perquè es podia arribar a castigar a una administració local o regional sense uns fons fonamentals per les decisions del seu govern estatal. Pretenien consagrar l’austeritat en el centre de les polítiques europees de despesa, però per fortuna no ho han aconseguit.
A més, d’evitar el contrasentit de la condicionalitat macroeconòmica, tenim un text que millora els programes de despesa. La posició del Parlament demana més recursos per a programes relacionats amb el pilar social, així com contra els vincles amb els objectius energètics i climàtics. I això s’ha aconseguit reduint partides de gasta a programes com InvestEU o el Mecanisme Connectant Europa, és a dir, els programes destinats a la promoció d’infraestructures faraòniques amb menor retorn social, ambiental i menor creació de llocs d’ocupació.
Esperem ara que els diàlegs a tres que comencen en breu vagin bé i que el Consell no bloquegi els progressos fets pel Parlament, seguirem de prop les negociacions“.