És urgent i necessari protegir a les persones denunciants a nivell europeu. Aquesta és la clau d’un informe de la comissió d’Afers Jurídics del Parlament Europeu que ha aconseguit avui un suport majoritari a la càmera.
L’eurodiputat del grup Verdes / ALE i portaveu de Catalunya en Comú, Ernest URTASUN, ha comentat:
“La UE ha de protegir urgentment a qui revelen informació d’interès públic i defensar la llibertat d’expressió a Europa. Gràcies a les persones denunciants i periodistes com Antoine Deltour, que va ser condemnat penalment a Luxemburg i Daphne Caruana Galizia, buralment assassinada a Malta recentment, les institucions de la UE han pogut investigar escàndols com Luxleaks o els Paperes de Panamà. Això ha portat a canvis concrets en les polítiques contra el frau fiscal, el blanqueig i la corrupció. Per tant, tenim la profunda responsabilitat d’actuar per protegir les persones que s’atreveixen a donar el pas valent de desvelar les activitats irregulars, il·legals o corruptes a Europa.
Aquest informe demana a la Comissió Europea que presenti les mesures legislatives necessàries abans de final d’any per protegir les persones denunciants tant en el sector públic com en el privat. No podem permetre que la UE continuï demorant la resposta. El Parlament ha estat clar insistint en què s’han de permetre les denúncies anònimes, malgrat la resistència del PP i altres grups. També hem estat forts defensant la llibertat de les persones denunciants per revelar informació a la premsa. Sense una protecció forta, tant denunciants com periodistes seguiran vivint sota amenaça.
Esperem que la CE escolti aquestes demandes i porti propostes de calat, avançant el més ràpid possible”.
Context:
El Parlament Europeu ha demanat una protecció de denunciants a nivell de la UE en diverses ocasions (per exemple, l’infiorme del comitè especial sobre el frau fiscal adoptat en el ple de novembre de 2015 o l’informe del comitè de control pressupostari adoptat al ple de gener de 2017). El grup Verds/ALE fins i tot va elaborar la seva pròpia proposta de Directiva Europea per contribuir al debat.
La CE ha de publicar els resultats de la seva avaluació d’impacte i consulta pública sobre la protecció de denunciants i ara també s’ha compromès a fer una proposta, però no abans de febrer de 2018.