El Parlament Europeu debatrà avui sobre els ‘Paradise Papers’. Aquest recent escàndol mostra l’urgent necessitat d’aprovar i implementar les recomanacions de la comissió del PE sobre els ‘Papers de Panamà’ (1). Això inclou la constitució d’una comissió d’investigació permanent, seguint l’exemple del congrés dels EUA, per investigar els actuals i futurs casos d’evasió fiscal i blanqueig de capitals.
El co-president del grup Verds / ALE, Philippe LAMBERTS, que intervindrà en el debat en nom del grup i comenta:
“Estem veient una gran i merescuda indignació social per la forma com personatges famosos, polítics i grans empreses estant utilitzat els paradisos fiscals per evitar pagar la seva part justa i proporcional d’impostos. Però això no pot quedar-se en la indignació pública. Que una activitat socialment tan reprovable s’hagi tornat legalment acceptable posa de manifest la necessitat d’una acció urgent per corregir el nostre sistema fiscal.
El Regne Unit té a més a més moltes preguntes a respondre. Potser la primera ministra britànica estigui lluitant per mantenir l’ordre dins del seu gabinet, però això no l’excusa ni justifica la seva contínua inacció en material fiscal. Si el Regne Unit vol recuperar el control, podria començar obligant als territoris britànics d’ultramar i a les dependències de la corona a introduir registres públics centrals de propietat d’empreses per acabar amb el seu secret fiscal “.
Ernest Urtasun, eurodiputat del grup Verds / ALE, membre de la Comissió del Parlament Europeu que investiga els ‘Papers de Panamà’ i portaveu de Catalunya a comú, ha comentat:
“Amb aquest últim escàndol només dues setmanes després que la investigació sobre els ‘Papers de Panamà’ hagi establert les seves recomanacions sobre com abordar l’evasió fiscal i el blanqueig, no pot haver excuses per a la inacció. Ja tenim un conjunt de respostes polítiques sòlides i llestes per posar en marxa. El procés d’inclusió a la llista negra de la UE ha de ser més transparent i el Parlament Europeu ha de tenir un paper més important per mantenir-lo actualitzat i creïble. La UE també s’ha d’assegurar que els involucrats en l’evasió fiscal no reben el seu suport, prohibint que totes les empreses i intermediaris involucrats en paradisos fiscals es beneficiïn de fons europeus.
No obstant això, seria ingenu pensar que la lluita contra l’evasió fiscal i el blanqueig s’acaba aquí. Per això volem que es constitueixi una comissió d’investigació permanent que li doni al parlament la capacitat de reaccionar àgil i ràpidament davant futurs escàndols.