Lleis de contaminació de cotxes i proves d’emissions reals de conducció
Dilluns 1 de Febrer – Comissió d’investigació del PE; votació dimecres
El ple votarà dimecres si veta la proposta d’introduir buits legals (“factors de conformitat») a la legislació de la UE sobre contaminació d’automòbils. Aquests buits permetrien als fabricants d’automòbils produir i comercialitzar de forma permanent automòbils que superen els límits legals de la UE sobre els contaminants. Els Verds han liderat la crida a rebutjar aquesta proposta i instem a la Comissió que torni a presentar proves d’emissions reals de conducció sense exempcions. Aquesta setmana també es configurarà formalment el comitè del Parlament per a investigar l’escàndol de la contaminació de cotxes amb una reunió constitutiva el dilluns.
Polèmic Acord de serveis Tisa
Dilluns 1 de febrer Debat EP; vot dimecres.
Les negociacions en curs sobre l’acord global sobre el “comerç dels serveis” han suscitat serioses preocupacions sobre l’impacte que podrien tenir en la prestació de serveis públics essencials, així com en matèria de protecció de dades i altres drets bàsics. Aquestes preocupacions s’han accentuat encara més per la falta de transparència que envolta aquestes converses. Dimecres es vota una resolució sobre les negociacions.
Disruptors endocrins perjudicials per la salut i la inacció de la Comissió
Dimarts 2 de Febrer – Debat EP
El Tribunal General de la UE va dictaminar el passat desembre que la Comissió Europea havia incomplert la legislació comunitària en no actuar per adoptar els criteris sobre ‘disruptors endocrins’ requerits en la regulació europea de biocides. Segons a legislació, la Comissió estava obligada a adoptar criteris científics per a la identificació d’aquests productes químics nocius abans de desembre de 2013, en vistes de facilitar la limitació del seu ús. El cas va ser presentat pel govern suec, però amb el suport del Parlament Europeu i del Consell. Malgrat de la decisió del Tribunal, la Comissió segueix de forma escandalosa negant-se a adoptar els criteris. Els eurodiputats debatran aquesta situació amb la Comissió.
Schengen en risc i la vergonya de l’asil Europeu
Dimarts 2 de Febrer- Debat al Ple
La resposta inconnexa d’Europa a la crisi dels refugiats s’ha convertit en una amenaça existencial pel sistema Schengen de lliure circulació. Durant aquesta sessió els eurodiputats debatran la creixent reintroducció dels controls fronterers. Schengen és potser el major èxit de la UE i és per tant necessari que tots els Estats membres de la UE treballin per assegurar-ne la seva continuïtat. La falta d’unitat europea ha creat una crisi de solidaritat que amenaça a la UE, més enllà de la gran emergència humanitària que vivim avui en dia. Si no hi ha acord sobre la forma de compartir la responsabilitat dels refugiats que han fugit de situacions desesperades per venir a Europa, el sistema d’asil no pot funcionar i per tant posa en tensió el sistema de Schengen. La desinformació provinent de la Comissió sobre aquesta temàtica, sens dubte no ajuda.
Estratègia d’igualtat entre homes i dones post-2015.
Dimarts 2 de Febrer- Debat al Ple; Vot Dimecres
El Parlament Europeu debatrà i votarà una resolució que demana a la Comissió Europea que reconsideri la seva proposta de no presentar una Estratègia per la igualtat de gènere post 2015 (com si que va fer de 2010 – 2015) i que es limiti a presentar un seguit de mesures en document de treball. Els Verds creiem que la lluita per la igualtat de gènere a Europa ha de ser una prioritat i seguirem fent pressió per a que aquesta no sigui relegada en un segon lloc.
Brexit treu el cap a l’agenda de la cimera de la UE
Dimecres 3 de Febrer – Debat al Ple
Abans de la propera cimera de líders de la UE (18-19 de febrer), els eurodiputats debatran alguns dels principals temes ja estan establerts a l’agenda. A més de la crisi dels refugiats i de les amenaces a Schengen, és probable que sigui també un tema central el referèndum britànic sobre adhesió a la UE. És essencial que tant la UE, el govern del Regne Unit i el moviment “pro” al Regne Unit defensin els seus arguments de forma positiva a favor de la permanència del Regne Unit a la UE. La permanència a la UE beneficia a totes les parts, però això no pot significar que la UE hagi de tirar endarrere drets i normes europees que han costat molt d’aconseguir i que beneficien als ciutadans de tota la UE.
Oposar-se a les aprovacions d’alimentació d’OMG i la reforma del sistema
Dimecres 3 de Febrer – Votació
Els eurodiputats votaran una objecció a una decisió de la Comissió Europea que pretén autoritzar 3 noves varietats de soja a la UE. La objecció no vinculant posa en relleu les preocupacions existents amb aquestes varietats de les quals no s’han avaluat adequadament els riscos. No obstant, també posa en relleu una vegada més la urgent necessitat de revisar el sistema de l’UE per a l’autorització d’aliments genèticament modificats. En absència d’un sistema d’autorització degudament reformat és irresponsable procedir amb més aprovacions d’OGM.
(veure últim comunicat de premsa)
Tolerància zero davant la violència contra les dones.
Dimecres 3 de Febrer- Debat dimarts
En el context dels recents atacs a dones a Colònia (Alemanya) i altres llocs de la UE, el ple tractarà dimecres per la tarda la qüestió de l’assetjament sexual i la violència contra les dones en els espais públics. Els Verds des de fa temps demanen que la UE ha de dotar-se de més mecanismes per a lluitar contra la lacra de la violència masclista i l’assajament sexual que cada dia pateixen dones a diferents països de la UE. Utilitzarem per tant aquesta ocasió per a reclamar a la Comissió i el Consell una directiva contra la violència de gènere i que la UE ratifiqui el Conveni d’Estambul.
El progrés de la UE-Kosovo segueix
Dimecres 3 de Febrer- Debat; vot dijous
Després de la ratificació de l’Acord d’Estabilització i Associació entre la UE i Kosovo, els eurodiputats han d’adoptar un informe realitzat per l’eurodiputada Verda Ulrike Lunacek sobre el progrés de Kosovo cap a l’adhesió a la UE. L’informe reconeix els progressos realitzats, així com les àrees on es requereix realitzar més esforços. La concessió de la liberalització de visats als ciutadans de Kosovo seria una una senyal encara més positiva sobre el paper que ha de jugar Kosovo a Europa.
(veure últim comunicat de premsa)