Prioritats del Parlament Europeu
– Retenció de les dades dels passatgers aeris (PNR) i el debat de la seguretat (dilluns, dimecres i potser dijous)
– L’enfortiment de la protecció de dades a la UE (dilluns, dimecres i potser dijous)
– Impulsar l’intercanvi ERASMUS per a la formació professional (dilluns, dimarts)
– Garantir la pesca sostenible fora de les aigües de la UE (dilluns, dimarts)
– La crisi dels refugiats i l’acord UE-Turquia (dimarts, dimecres)
– Els papers de Panamà: l’evasió d’impostos i el blanqueig de capitals a la UE (dimarts)
– El glifosat: oposar-se a la nova aprovació d’una substància tòxica (dimecres)
– Polònia i l’Estat de Dret (dimecres).
– La protecció dels secrets comercials i les implicacions dels denunciants (dijous)
– La pobresa energètica: la lluita contra la pobresa i l’augment dels costos de les llars (dijous)
Retenció de les dades dels passatgers aeris (PNR) i el debat de la seguretat
Dilluns 11 d’Abril – Discussió a LIBE; Dimecres debat plenari; Vot Dijous (possible)
Una controvertida proposta d’introduir un sistema europeu per a la retenció de les dades privades dels passatgers aeris podria aprovar-se aquesta setmana. La Comissió de Llibertats Civils (LIBE) del PE considerarà aquesta proposta dilluns i, si s’està d’acord, el Parlament podria votar la proposta el pròxim dijous. Arran dels tràgics atacs terroristes a Brussel·les i París, l’accent s’està posant sobre la intensificació de mesures de vigilància massives, com la PNR. Aquesta forma de retenció de dades ha estat declarada il·legal pel Tribunal Europeu de Justícia per violar disposicions de drets fonamentals de la UE. No existeix tampoc cap evidència que la introducció d’una amplia xarxa de recol·lecció dades millorarà la seguretat i, de fet, podria ser contraproduent ja que s’estan deixant d’invertir recursos en altres mesures molt més necessàries com és la vigilància y seguiment de persones concretes.
L’enfortiment de la protecció de dades a la UE
Dilluns 11 d’Abril – Discussió a LIBE; Dimecres debat plenari; Vot Dijous (possible)
La reforma sobre les normes de protecció de dades de la UE podria aprovar-se aquesta setmana si els governs de la UE adopten finalment l’acord legislatiu establert l’any passat. Si és així, el Comitè de Llibertats Civils (LIBE) del Parlament Europeu votarà l’acord aquest dilluns i el Parlament votaria en plenari aquestes normes dijous. Des dels Verds hem pressionat per a que aquest acord proporcionés estàndards uniformes de protecció de dades per a que els ciutadans europeus estiguessin protegits. La legislació crearà per primera vegada un règim comunitari de protecció de dades que substituirà l’actual mosaic obsolet de normes nacionals de protecció de dades. Això significa un gran pas endavant per a la protecció del consumidor i la competència i garantirà que la UE tingui normes de protecció de dades adaptades a la nova era digital.
Impulsar l’intercanvi ERASMUS per a la formació professional
Dilluns 11 d’Abril debat; Vot Dimarts
El programa d’intercanvi Erasmus és un èxit indiscutible, però la idea de crear un sistema paral·lel per a la formació professional ha trobat problemes importants, especialment pel que fa al reconeixement i l’acreditació dels estudis i les pràctiques de treball als diferents països. L’informe que es votarà dimarts ha estat redactat pels Verds/ALE, ponent Ernest Maragall, i estableix una sèrie de propostes concretes per millorar la situació. En particular, l’informe recomana establir un sistema permanent i sostenible obert a tothom i demana mesures per fer front als desajustos de capacitats i per a que es subministrin documents oficials en tots els idiomes de la UE.
Garantir la pesca sostenible fora de les aigües de la UE
Dilluns 11 d’Abril debat; Vot Dimarts
La reforma de la política pesquera comú ha ajudat a millorar la sostenibilitat de la indústria pesquera en aigües europees, però encara hi ha problemes importants amb la pesca i les poblacions de peixos arreu el món. Aquest informe redactat pels Verds/ALE presenta un seguit de propostes per fer front a aquests problemes i promoure que la pesca fora de les aigües europees sigui més sostenible. Això implica garantir que la flota europea utilitzi les pràctiques més sostenibles possibles i alhora fer servir els acords de pesca bilaterals entre la UE i tercers països per fer front a la pesca il·legal i no reglamentada.
La crisi dels refugiats i l’acord UE-Turquia
Dimecres debat plenari
La dramàtica situació humanitària dels refugiats en països fronterers de la UE segueix sent molt greu. Els eurodiputats debatran i votaran aquest dimarts un informe sobre la situació dels refugiats a la Mediterrània i aquest dimecres debatran amb la Comissió Europea i el Consell el polèmic acord entre la UE i Turquia. Els Verds hem estat a l’avantguarda entre els que critiquem el pacte amb Turquia i defensem que aquest viola el dret europeu i internacional. Des de l’entrada en vigor d’aquest pacte el passat dilluns ja s’han plantejat dubtes greus sobre l’aplicació de l’acord i l’impacte que aquest està tenint sobre els refugiats a Grècia i Turquia.
Els papers de Panamà: l’evasió d’impostos i el blanqueig de capitals a la UE
Dimarts 12 d’Abril – Debat
El Parlament Europeu debatrà aquest dimarts l’escàndol de les revelacions dels papers de Panamà, que mostren com persones riques i grans companyies desviaven fons a partir d’empreses offshore per evitar pagar impostos. Els Verds hem demanat una resposta immediata a nivell de la UE. El grup Verds/ALE lidera la proposta de crear d’una Comissió d’Investigació del Parlament Europeu per investigar adequadament aquestes revelacions i analitzar les seves implicacions a nivell de la UE. Els documents de Panamà han demostrat que les obligacions existents sota la legislació europea contra el blanqueig de capitals no estan sent aplicades pels governs i autoritats de la UE. Sembla que, de la mateixa manera que ja va passar amb l’escàndol de Luxemburg, les institucions de la UE i els governs estan fallant en el seu deure de fer complir la llei.
El glifosat: oposar-se a la nova aprovació d’una substància tòxica
Dimecres 13 Abril; Votació
Els eurodiputats votaran sobre una resolució oposant-se a la proposta de la Comissió Europea de tornar a aprovar el polèmic glifosat, una substància tòxica, a Europa. Aquesta votació es produeix just abans d’una crucial decisió, els representants dels governs de la UE han d’aprovar el seu ús durant els pròxims 15 anys. La troballa de l’OMS que el glifosat és probablement cancerigen pels éssers humans hauria de promoure la suspensió del seu ús a escala mundial. Tenint en compte els problemes de salut i les discussions entre els científics, la Comissió hauria d’aplicar el principi de precaució i no aprovar aquesta substància altament controvertida. Mentre que els fabricants no puguin demostrar que aquesta substancia no te efectes negatius, el glifosat no pot ser aprovat dins la UE.
Polònia i l’Estat de Dret
Dimecres 13 Abril; Votació
Dimecres el PE votarà una resolució sobre els controvertits canvis legals i constitucionals realitzats a Polònia. Les lleis aprovades o que estan pendents de ser aprovades posen en perill la independència dels mitjans de comunicació, el poder judicial i els drets sexuals i reproductius de les dones. Creiem que és positiu que la Comissió hagi anunciat que vigilarà aquestes lleis en el nou sistema de dret de la UE. Si el govern polonès no fa marxa enrere, la Comissió haurà de seguir amb els passos pertinents i els governs de la UE al Consell hauran de donar el seu ple suport.
La protecció dels secrets comercials i les implicacions dels denunciants
Vot Dijous
El Parlament Europeu ha de decidir si aprova unes noves controvertides normes europees sobre els secrets comercials. La nova legislació dóna excessius drets al secret de les empreses. Les regles representen una amenaça directa per a la tasca dels periodistes i les seves fonts, els denunciants, la llibertat d’expressió dels empleats, i els nostres drets per accedir a informació d’interès públic (com de medicaments, pesticides, emissions dels automòbils, etc.). Els Verds seguim fent campanya perquè aquestes normes no s’aprovin.
Pobresa energètica: la lluita contra la pobresa i l’augment dels costos de les llars
Dimecres 14 Abril Debat i Vot
Més de 50 milions de persones es troben en situació de pobresa energètica i la desigualtat i dependència en el consum d’energia no deixa d’augmentar. Aquest informe redactat pels Verds/ALE demana a la Comissió Europea i als governs europeus signar una suspensió de les decisions de desconnexió de les calefaccions a l’hivern i proporcionar la inversió necessària per reduir els costos energètics a les llars de les persones més necessitades. També es demana un marc comunitari d’una renda mínima pels ciutadans i la celebració d’una cimera europea sobre la reducció de la pobresa.