L’últim Informe d’Avaluació (5AR) realitzat pel Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) dóna evidències inequívoques que demostren l’existència de l’escalfament climàtic i determina que des de mitjans del segle XX la seva principal causa han estat les activitats humanes.
Els impactes provinents del canvi climàtic són ja visibles en els sistemes naturals i humans de tots els continents i oceans. Les contínues emissions de gasos d’efecte hivernacle provocaran un increment de l’escalfament global i motivaran canvis a la terra, l’atmosfera i els oceans de totes les regions del món i en tots els països.
De 2000 a 2010, les emissions de gasos d’efecte hivernacle a nivell global van ser les més altes de la història. Els científics prediuen que sense mesures addicionals per mitigar les emissions de gasos d’efecte hivernacle, la temperatura mitjana global podria ascendir entre 4° i 5 ° C a finals de segle. La cimera del clima de la Convenció Marc sobre el Canvi Climàtic de Nacions Unides a París serà una oportunitat única i crucial per avançar i accelerar el procés de transformació cap a un futur de “carboni cero”. Tot i que cada país haurà d’esforçar-se per reduir el seu impacte climàtic, la UE ha de redoblar la seva ambició per assegurar que un acord sobre el clima, el futur Protocol de París, sigui acordat al desembre de 2015 i que aquest es comprometi a mantenir el canvi climàtic per sota dels 2 ° C.
PER A LA COP21 DE PARÍS DEMANEM A LA UE:
1. Intensificar les ambicions climàtiques pel 2030 per a que es corresponguin amb la urgència de la situació
Segons l’informe 5AR, les emissions globals de gasos d’efecte hivernacle han d’assolir el seu punt àlgid, com a molt tard, aquest 2015, i a partir d’aquí iniciar una reducció a una taxa anual del voltant del 6% si es vol aconseguir que l’augment de la temperatura mundial mitjana estigui per sota dels 2°C.
La UE ha de ser coherent i plantejar una reducció lineal per avançar cap a l’objectiu de l’eliminació gradual de les emissions de carboni per a l’any 2050 i, per tant, necessita augmentar l’objectiu climàtic fixat per a 2030 i establir una reducció del 60% de les emissions. Postergar aquestes accions només contribuirà a augmentar els costos i reduir les opcions que pretenen limitar els efectes del canvi climàtic. La UE, liderant a través de l’exemple pot motivar a altres països a involucrar-se i contribuir amb polítiques climàtiques més adequades. Augmentar l’ambició climàtica a Europa pot beneficiar la UE, així com incentivar a que altres països intensifiquin els seus esforços climàtics.
2. Comprometre’s a més reduccions d’emissions abans del 2020
Hi ha una necessitat urgent de tancar la “bretxa de gigatones” existent entre les promeses actuals per a la reducció d’emissions pel 2020 i la reducció d’emissions necessàries per aconseguir l’objectiu del 2°C. Actualment la UE va encaminada a superar els seus objectius pel 2020 respecte al Protocol de Kyoto (PK) sense la necessitat d’implementar mesures addicionals. Per això creiem que es podria fer més. La UE hauria, com a mínim, de revisar els seus objectius de 2020 pel PK per adequar-los amb els objectius de reducció pel 2050 i assegurar que qualsevol èxit en els objectius marcats pel PK no serveixin d’excusa per diluir els compromisos futurs. La UE i les altres parts del Protocol de Montreal haurien d’utilitzar amb eficàcia els seus instruments i acordar un pla global per a la progressiva eliminació de hidrofluorocarburs (HFC), que son altament contaminants, per tal de contribuir a la mitigació del canvi climàtic a Dubai al novembre de 2015 .
PETICIONS DELS VERDS PEL PROTOCOL DE PARIS:
1. Establir una objectiu per a l’eliminació global de totes les emissions de carboni
El Protocol de París ha de fixar la retirada progressiva de totes les emissions de carboni a nivell global i establir una fase de transició del 100% cap a les energies renovables pel 2050. Cal que les parts facin un compromís col·lectiu per traslladar el suport públic (finançament i polítiques) dels combustibles fòssils cap a la resiliència climàtica i a l’accés universal i equitatiu a les energies renovables.
2. Establir un marc vinculant de reducció d’emissions consistents amb la ciència i amb l’objectiu dels 2°C …
Les Contribucions Previstes i Determinades a Nivell Nacional (INDC) formulades per les parts no són suficients i han de ser revisades per assegurar que l’acció contra el canvi climàtic sigui consistent amb la ciència i amb l’objectiu dels 2°C. És fonamental per a avaluar l’adequació d’aquestes INDCs tenir en compte l’acumulació dels pressupostos d’emissions en base a l’informe d’Avaluació 5AR de l’IPCC. El Protocol de París també ha de ser jurídicament vinculant i aplicable a tots els països.
3 … basat en períodes de compromís de 5 anys
L’acord ha d’establir un procés de revisió periòdic per realitzar un seguiment sobre els avenços científics i sobre l’adequació de l’acció pel clima, així com sobre la justícia i l’equitat dels compromisos.
4. Establir un sistema comú per mesurar les emissions de gas d’efecte hivernacle
A París s’han d’acordar unes normes uniformes per supervisar, generar informes i verificar les emissions amb l’objectiu d’assegurar que l’aplicació de les contribucions nacionals és transparent i quantificable.
5. Augmentar el suport financer al canvi climàtic pels països en desenvolupament
El Protocol de París ha d’establir de manera adequada i previsible un finançament internacional per a l’adaptació i mitigació al canvi climàtic per als països en desenvolupament, així com un mecanisme per poder fer front a les pèrdues i danys causats. Els acords haurien d’exigir a l’Organització Marítima Internacional i l’Organització d’Aviació Civil Internacional que establissin mesures amb efectes per a l’any 2021 per tal de frenar l’impacte climàtic de l’aviació i el transport marítim, d’acord amb l’escala i la urgència del desafiament climàtic.
Els ingressos provinents dels instruments basats en el mercat per reduir les emissions de l’aviació i el transport marítim haurien de dedicar-se a contribuir a les finances internacionals del clima post 2020 i als Fons Verds pel Clima. Els Verds també demanem a la UE, el major donant, que actuï de forma col·lectiva i utilitzi per a finançar el canvi climàtic els ingressos provinents de fonts independents als procediments pressupostaris nacionals, com ara els ingressos de subhastes de les ETS o l’impost sobre les transaccions financeres.
6. Mantenir els drets humans en el centre de l’acció contra el canvi climàtic
El respecte, la protecció i promoció dels drets humans són un prerequisit per a una acció eficaç contra el canvi climàtic mundial. Això engloba per exemple, la igualtat de gènere, la participació plena i igualitària de les dones i la promoció activa d’una transició justa per als treballadors, creant llocs de treball decents i de qualitat per a tots i totes.