Davant l’allau de textos i comentaris als mitjans crec necessari fer una explicació detallada del contingut del programa de reformes pactat per Varoufakis amb l’Eurogroup. Crec sincerament que cap dels polítics i periodistes que s’han apuntat al “Tsipras ha hagut de renunciar al seu programa” s’hagin pres la molèstia de llegir aquest document:
http://im.ft-static.com/content/images/e401fa8c-bc13-11e4-b6ec-00144feab7de.pdf
Us recomano molt la seva lectura. Són 7 pàgines amb una llista de propostes de reformes molt interessant. I permet conèixer la veritat sobre el que ha pactat el nou govern grec.
Us resumeixo els elements per mi més importants:
A- Impostos
– Millorar lluita contra l’evasió i millorar la recaptació.
– L’IVA es “racionalitzarà” per maximitzar els ingressos sense que això tingui un impacte negatiu en la “justícia social”.
Primer punt important: cap compromís de pujar l’IVA, i menys si afecta als més desfavorits.
B- Despesa pública
Controlar i revisar la despesa en cada Ministeri.
Identificar mesures d’estalvi i revisar les “depeses que no afectin els sous ni les pensions, que son el 56% del total”.
Varoufakis en l’acord blinda les pensions i els salaris públics. Així de clar. Algú recorda a Zapatero al maig del 2010?
“Controlar la despesa en sanitat i millorar la provisió i la qualitat dels serveis mèdics, garantint l’accés universal”.
Blindatge de l’accés universal a la sanitat, en un país on la Troika ha expulsat a milers de persones del sistema sanitari.
C- Reforma de la seguretat social
“Grècia està compromesa a modernitzar el sistema de pensions”. “Lluitar contra una taxa massa elevada de jubilacions anticipades, particularment a la banca i al sector públic”.
Jo no sé on la premsa hi ha trobat aquí les renúncies de Tsipras en matèria de pensions. Cert hi ha una referència a reduir la “taxa de jubilacions anticipades” al sector públic. Però d’aquí a parlar que s’accepta una reforma de pensions com a Espanya, és un disbarat. Més quan en la part de despesa pública anterior queden blindades.
“Donar assistència específica a empleats entre 50 i 65 anys, a partir d’un esquema de Renda Bàsica Universal, per tal d’eliminar la pressió social i política per a la jubilació anticipada que genera una sobrecàrrega del sistema de pensions”.
Sí, heu llegit bé. Si no ho creieu, mireu l’original. Jo vaig haver de llegir-ho quatre vegades perquè no m’ho creia. Ho vaig comentar amb alguna gent, i vam arribar a la mateixa conclusió: Varoufakis ha colat una referència a la Renda Bàsica Universal al programa.
Podeu trobar una referència específica a aquest punt en concret en aquest fantàstic article de Tom Hirst:
http://uk.businessinsider.com/the-greek-government-is-calling-for-basic-income-scheme-2015-2
D- Administració pública i lluita contra la corrupció
– Lluitar contra el contraban de tabac i gasolina
– Reduir el nombre de Ministeris.
– Reformar el quadre salarial al sector públic amb l’objectiu de descomprimir la distribució salarial a partir dels guanys de productivitat i polítiques de contractació adequades sense reduir els mínims salarials però sense augmentar els salaris públics”.
Sembla que, entre el paràgraf anterior i aquest, el compromís és no abaixar sous públics ni augmentar-los.
E- Estabilitat financera
– Descriminalitzar els deutes amb baixos ingressos i passius reduïts
– Desenvolupar mètodes eficaços i procediments legals per tal de recaptar impostos impagats i desenvolupar efectivament eines de recaptació.
Moratòria als deutes amb l’administració dels més pobres. Una de les primeres mesures de Tsipras.
F- Privatització i gestió dels actius públics
“Compromís de no fer-se enrere en les privatitzacions ja en marxa. En aquelles que s’hagi obert el concurs, el govern respectarà el procés”
“Salvaguardar la provisió de béns públics i serveis de les empreses privatitzades”
En privatitzacions, Syriza ha renunciat a fer enrere privatitzacions ja fetes. No obstant això, hi ha blindatge de béns públics i cap compromís a fer-ne més com preveia el programa anterior.
G- Reformes del Mercat de treball
– Reformes a través d’una nova “aproximació intel·ligent” de la negociació colectiva que combini la necessitat de flexibilitat amb la justícia. Això inclou l’ambició de modernitzar i amb el temps apujar el salari mínim de tal manera que es mantingui les expectatives de competitivitat i ocupació.
Referència a pujar el salari mínim, una de les promeses electorals de Syriza.
H- Crisi humanitària
“Afrontar les necessitats de l’augment de la pobresa”
“Avaluar el projecte pilot per una renda mínima d’inserció”
“Assegurar que aquesta lluita no té un impacte fiscal negatiu”
El promès programa d’assistència humanitària de Syriza queda blindat aquí, més la renda mínima d’inserció.
CONCLUSIONS
Si heu arribat fins aquí, compartireu amb mi la impressió que en qüestions de reformes, Syriza surt guanyant. Entre això i el programa del Memorandum que acompanyava el rescat anterior, hi ha un univers. Cada cop que escolteu algú dir que Syriza ha renunciat a tot, feu llegir el document, si us plau.