L’eurodiputat d’ICV, Ernest Urtasun, ha criticat avui les propostes de la Comissió Europea per promoure el desenvolupament de la Unió Bancària de la UE, incloent un sistema de garantia de dipòsits europeu. “Arriben amb retard i deixen molts dubtes”, ha criticat Urtasun que ha explicat que tot i que avancen cap a un sistema europeu adequat que pretén garantir que tota la ciutadania tingui assegurats els seus estalvis en dipòsits i comptes corrents, hi ha el risc que s’implanti de manera injusta fent que siguin els estats els que hagin de cobrir-ho en lloc de les mateixes entitats financeres. “Cal que es garanteixin els dipòsits amb aportacions dels bancs i no amb diners públics”, ha assegurat.
“La crisi financera va posar de manifest el risc dels sistemes nacionals actuals i va evidenciar la necessitat d’un sistema europeu més fort per evitar corralitos“, ha recordat Urtasun que considera “lamentable” que la Comissió hagi trigat tres anys des de l’inici de la Unió Bancària a presentar propostes sobre un sistema de garantia de dipòsits europeu, que “suposadament és un dels tres pilars de la unió”. “Ara que els bancs ja han estat rescatats amb ingents quantitats de diners públics, es proposa aquesta reforma que no resol l’endeutament de països com Espanya per culpa de la irresponsabilitat del seu sistema financer”, ha manifestat Urtasun per la qual cosa considera que les aportacions a l’esquema s’haurien de fer en funció del risc de cada banc.
Així, l’eurodiputat d’ICV ha dit que les entitats més grans són les que han d’aportar més en els dipòsits perquè són els qui per definició tenen més risc. Per això, ha dit Urtasun, el sistema de garantia de dipòsits europeu ha de ser vinculant per a totes les institucions financeres i requereix una reforma en profunditat del sistema bancari europeu. “Els bancs amb risc sistèmic, massa grans per deixar-los fer fallida, no haurien d’existir però la gran coalició es nega a iniciar aquestes reformes necessàries”, ha sentenciat.