En el marc del procés de control pressupostari als Estats Membres, la Comissió Europea ha emès una recomanació autònoma dirigida a l’Estat Espanyol “per tal de garantir una correcció oportuna del seu dèficit excessiu”. L’eurodiputat d’ICV, Ernest Urtasun, s’ha mostrat preocupat pel fet que “la Comissió Europea hagi abandonat sobtadament la seva nova línia de més flexibilitat en les exigències d’austeritat i hagi adoptat una recomanació absolutament intransigent en el temps i en les quanties, ja que exigeix rebaixar en 0,8% el dèficit previst per 2016”. Sobre l’impacte econòmic de la mesura, ha afegit que “això seria un gol en pròpia porta, ja que seria una retallada de gairebé 9.000 milions que aniria en contra de la recuperació econòmica i a sobre podria retardar el compliment dels objectius de dèficit”.
Respecte la reforma del pressupost per 2016 que demana la Comissió en els propers dos mesos, Urtasun ha afirmat que “seria un frau democràtic que el govern actual, que es nega a anar al Congrés perquè està en funcions, pogués pactar mesures d’ajust fiscal o reformes. Seria un escàndol democràtic”.
Urtasun també considera que el posicionament de la Comissió “demostra el biaix neoliberal dels actuals líders de la UE, ja que ignora les rebaixes fiscals i les previsions econòmiques impossibles del govern del PP, per centrar-se bàsicament en la despesa social”. Respecte el contingut concret del text, Urtasun ha explicat que “exigeix el compliment del Pacte d’Estabilitat i Creixement de forma immediata i sense cap flexibilitat, exigeix que s’apliquin retallades a les CCAA i que es presenti o bé un nou pressupost pel 2016, o bé un nou paquet de reformes i retallades que s’ha d’enviar a finals d’abril”.
L’eurodiputat ha volgut recordar que “si la Comissió pot exigir que es prenguin mesures sobre les CCAA és per culpa de la llei d’Estabilitat Pressupostària i Estabilitat Financera, una norma aprovada al congrés al 2012 per PP i CiU per consagrar l’austeritat, les privatitzacions i la pèrdua de drets socials”. Així, Urtasun s’ha mostrat preocupat en que “enmig de la crisi i amb un fort creixement de les desigualtats, una retallada d’aquesta magnitud suposaria un nou retrocés en drets socials, especialment en despesa sanitària que sabem que està en el punt de mira de la Comissió”.