A la reunió de la Conferència de Presidents (equivalent a la Junta de Portaveus) d’avui, la gran coalició formada pel Partit Popular Europeu, Socialistes, Conservadors i Lliberals, han vetat la comissió d’investigació impulsada pels Verds, que havia aconseguit les signatures necessàries fa dues setmanes. La conferència de presidents no ha ratificat la comissió d’investigació argumentant defectes de forma, tot i tenir les signatures del 25% dels diputats i un dictamen jurídic independent confirmant la compatibilitat del mandat. L’eurodiputat d’ICV, Ernest Urtasun, ha afirmat que “volen tapar les vergonyes de Juncker i s’amaguen darrera d’un formalisme per amagar una decisió totalment política perquè no hi ha impediments legals o procedimentals i qualsevol element controvertit podria ser fàcilment resolt”. Aquesta comissió havia d’investigar el frau, l’evasió i el dúmping fiscal després de les revelacions de males pràctiques de països com Luxemburg per les filtracions conegudes com LuxLeaks.
“Els motius no són tècnics, simplement no volen aquesta comissió d’investigació. Van anar provant diversos trucs per bloquejar la investigació fins a arribar al truc final que ha estat rebutjar-la al·legant motius de forma”, ha denunciat Urtasun que ha explicat que un dictamen jurídic elaborat pels serveis del Parlament Europeu el passat dilluns, apuntava a incompatibilitats en el projecte de mandat original, però va ser rebatut per l’opinió legal d’un reconegut professor de Dret Constitucional Europeu, Franz Mayer de la Universitat de Bielefeld confirmant la validesa del mandat. Paral·lelament, el grup dels Verds/ALE també havia preparat un mandat alternatiu, per desatacar la situació, però els líders dels grups polítics del PE s’han negat a donar opcions a reformular el mandat.
Respecte el paper del president del Parlament el socialdemòcrata Martin Schulz, Urtasun ha afirmat que “ha preferit blindar la gran coalició, tot per tapar les vergonyes de Juncker i la seva gestió com a president de Luxemburg”. Igualment, Urtasun ha carregat contra la decisió que han pres els grups polítics més grans (PPE, S&D, ECR i ALDE) de crear una comissió especial, amb “menys prestigi, menys capacitat i menys recursos”. “És un succedani, una excusa de mal pagador davant la decisió injustificable d’avui”, ha lamentat l’eurodiputat d’ICV.
Sobre les diferències entre les dues fórmules, Urtasun ha destacat que “una comissió d’investigació és l’instrument més poderós i més apropiat a disposició del Parlament Europeu, a la vista de la gravetat dels fets”. “Estan rebaixant el paper del Parlament en aquest cas”, ha criticat l’europarlamentari del grup dels Verds que considera que la nova comissió no tindrà el mateix abast que la comissió d’investigació que podia accedir a documents oficials de les autoritats nacionals, “cosa que en el cas que estem parlant al tractar-se de matèria fiscal és clau, ja que tota la informació està en mans dels Estats membres”. “Els poders fàctics estaran més contents de que hi hagi un comitè especial”, ha conclòs Urtasun.