El comitè especial del Parlament Europeu que investiga els tax rulings i altres mesures de naturalesa similar, ha votat un informe que resumeix les conclusions de la investigació realitzada fins al moment sobre el cas LuxLeaks. El Grup Verd ha votat a favor de l’informe que conté algunes propostes ambicioses però l’eurodiputat d’ICV, Ernest Urtasun, ha volgut remarcar que “la investigació està incompleta i s’ha d’allargar per la falta de cooperació de moltes corporacions multinacionals que es van negar a comparèixer, governs com Espanya que no van aportar la documentació sol·licitada i fins i tot la falta de cooperació de la Comissió Europea”.
“Aquest informe posa en relleu que els governs de la UE van fracassar en les seves obligacions tant pel que fa a controlar ajuts fiscals estatals com en l’intercanvi d’informació tributària”, ha assegurat l’eurodiputat d’ICV que ha posat de manifest que l’informe aprovat també és molt crític amb la Comissió per no complir amb el seu deure de fer complir la llei de la UE amb el llançament dels procediments d’infracció contra els estats membres que com Luxemburg o els Països Baixos permetien aquest forat fiscal.
Tot i que l’informe proposa una sèrie de mesures importants, com la total transparència de les decisions fiscals, els famosos ” tax rulings “, que sigui obligatori per a les empreses desglossar la informació fiscal país per país, i una protecció adequada per als denunciants, Urtasun ha avisat que no es pot acceptar que persones com Falciani o Deltour siguin perseguits penalment per destapar casos massius de frau fiscal, quan haurien de rebre tot el suport institucional.
“No entenem l’actitud de països com Espanya que no han cooperat plenament proporcionant els documents sol·licitats pel comitè. Només això per si sol ja justifica l’extensió del mandat”, ha dit l’eurodiputat d’ICV. “És un primer pas davant de l’escàndol de LuxLeaks però cal molt per fer”, ha conclòs Urtasun perquè considera que només amb l’accés a tota la informació rellevant, el Parlament podrà complir el mandat de la comissió i fer llum sobre quins estats membres de la UE han treballat activament per evitar que prosperin mesures contra la competència fiscal agressiva.
Per a Urtasun els governs que s’han negat a cooperar han reconsiderar-ho perquè “no es pot donar el cas que càrrecs polítics tan rellevants a la UE, com el president de la Comissió Juncker i el president de l’Eurogrup Dijsselbloem, també s’estiguin oposant a que prosperi la investigació”. “Tot i que l’informe aprovat avui fa algunes bones recomanacions, el treball de recerca en el seu conjunt va ser obstruït i això ha fet impossible que el comitè pugui investigar adequadament. Completar la investigació és d’interès públic per a tot Europa”, ha sentenciat.