La Comissió Europea va publicar ahir les seves propostes finals sobre un acord de lliure comerç entre la UE i Canadà (CETA). En relació amb el mecanisme de solució de disputes inversor-estat (ISDS), la proposta de la Comissió Europea és un calc de les propostes sobre ISDS fetes en l’esborrany del TTIP. Tot i les fortes crítiques de la societat civil, la Comissió ha optat per mantenir el tribunal d’arbitratge unilateral per als inversors. “El text final manté un privilegi per a les grans multinacionals, uns tribunals d’arbitratge per disputes entre inversors i estats. És un mecanisme no democràtic, al qual no tindran accés la ciutadania ni les empreses locals”, ha denunciat l’eurodiputat d’ICV, Ernest Urtasun.
La Comissió ha proposat només canvis menors, temes de procediment, com per exemple, en la selecció de jutges. No obstant això, ha dit Urtasun, les accions judicials privades unilaterals contra les decisions democràtiques dels governs i parlaments seguiran sent possibles la qual cosa posa en perill principis democràtics bàsics. “La tipificació del principi d’expectatives legítimes dels inversors, dóna a les multinacionals dret a prendre mesures legals contra qualsevol canvi en la legislació, si ells consideren que tindran alguna pèrdua futura. Tot això, fins i tot si aquests canvis legals busquen un bé comú”, ha denunciat l’europarlamentari ecosocialista.
Com si això no fos poc, ha explicat Urtasun, aquestes propostes de la Comissió establirien un sistema legal paral·lel mitjançant el qual les empreses nacionals hauran d’anar als tribunals ordinaris, mentre que els inversors estrangers podran anar a un per tribunal independent. “Això és injust i no té sentit ja que el sistema judicial canadenc i el de la UE ja funcionen adequadament i ofereixen plenes garanties jurídiques”, ha criticat Urtasun. Per tant, segons Urtasun, “estar en contra dels tribunals d’arbitratge privats ha de significar el rebuig de l’acord CETA” per la qual cosa ha instat a totes les forces polítiques a deixar clara la seva posició.