L’eurodiputat d’ICV adscrit al grup dels Verds/ALE, Ernest Urtasun, ha organitzat les jornades “En defensa dels sistemes públics de salut”, en la que hi han participat diverses entitats catalanes contràries a les retallades i a les privatitzacions i mercantilització de la salut. A més de presentar les seves propostes i denunciar l’acció del govern de la Generalitat davant de la Comissió Europea, han acordat la presentació d’una petició davant del Comitè de Peticions, per la possible vulneració de la Carta Fonamental de Drets Fonamentals de la UE. Així, es qüestiona que s’incompleix el dret a la protecció de la salut així com l’incompliment de no discriminació -per deixar sense accés al sistema sanitari a part de la població- i el dret a la protecció de dades que vulneraria el projecte VISC+.
A la primera taula de l’esdeveniment, s’han compartit les experiències de Grècia, Portugal i altres punts de l’estat com Madrid i el País Valencià. Així, les retallades, la corrupció al sistema sanitari i les privatitzacions han estat el comú denominador als països de la perifèria de l’euro amb una alarmant degradació de la salut pública. Ernest Urtasun, ha afirmat que “la Comissió Europea està obligada a garantir drets, però les seves recomanacions econòmiques i l’austeritat estan posant en perill la salut pública de la ciutadania”.
A la segona taula, el Sindicat Europeu de Treballadors dels Sector Públic i la Direcció General de Salut Pública i seguretat alimentària de la Comissió Europea, han exposat la seva acció en defensa dels sistemes sanitaris públics. En aquest sentit Urtasun s’ha mostrat molt crític amb la Comissió, a la que ha acusat de “proposar retallades i privatitzacions en el marc del Semestre Europeu, però desprès no fer cap mena de seguiment ni avaluació de l’impacte real sobre la salut de les persones”.
Finalment l’eurodiputat d’ICV s’ha mostrat satisfet de que la societat civil es mobilitzi en el marc del Comitè de Peticions per presentar la seva queixa “tota la pressió que es pugui fer al carrer i a les institucions és imprescindible per defensar els nostres drets”. I, respecte el contingut, s’ha mostrat convençut de diverses vulneracions “vendre dades personals com el projecte VISC+, deixar població migrada sense accés a la salut com el Decret 16/2012, tancar CAPs o plantes d’hospitals, o fer dependre l’accés a una bona atenció sanitària dels diners que es té a la butxaca, sens dubtes, és una vulneració de Drets Fonamentals”