La Comissió Europea ha presentat avui el pla d’acció sobre l’impost de societats de les empreses. Desprès que les filtracions del passat novembre revelessin les escandaloses activitats fiscals de Luxemburg durant el període en que l’actual president de la Comissió Jean Claude Juncker n’era el primer ministre, els eurodiputats del grup Verds/ALE van dir de forma clara que Juncker havia d’actuar o marxar. Sis mesos desprès, l’eurodiputat d’ICV adscrit al del grup dels Verds/ALE ha expressat la seva preocupació davant la falta d’acció i determinació mostrada per la Comissió Europea i les mesures contra el frau fiscal “clarament insuficients”.
Així, Urtasun ha lamentat que el pla d’acció de la Comissió no demani l’obligatorietat de proporcionar la informació financera desglossada per països, ja que aquesta és una de les mesures més vitals per tal d’assegurar la transparència sobre els impostos que paguen les empreses a la UE. L’eurodiputat ha qualificat de “vergonyós” que la Comissió no hagi volgut proposar una mesura que es va implementar ja al sector bancari al 2013 i que ha permès demostrar que molts bancs han transferit de forma artificial els seus beneficis, pagant uns tipus efectius molt inferiors dels que correspondrien.
Segons Urtasun “els mecanismes per acabar amb l’evasió fiscal al sistema financer ja existeixen i han demostrat augmentar considerablement la transparència d’aquets sector. El fet que la Comissió no hagi volgut proposar una extensió de mesures que ja existeixen mostra clarament la falta de voluntat del president Juncker d’abordar seriosament el problema”.
L’eurodiputat però ha donat la benvinguda a la intenció de la Comissió de reobrir les discussions sobre l’establiment d’una base imposable consolidada comú de l’impost sobre societats (CCCTB, per les sigles en anglès). De totes formes ha volgut remarcar que “el Regne Unit i Irlanda, els països que més es beneficien de l’absència d’una CCCTB obligatòria, estan fent tot el possible per bloquejar aquesta iniciativa”. De tota manera, Urtasun ha avisat que “sense consolidació serà impossible acabar amb el frau fiscal i per a que una base consolidada sigui realment efectiva, aquesta ha d’anar acompanyada d’un tipus mínim establert”
Finalment, Urtasun també ha volgut criticar que la proposta de la Comissió (el primer paquet fiscal) presentada el passat mes de març, que simplement platejava una clarificació i extensió de les existent obligacions d’intercanvis d’informació entre els acords de les grans multinacionals, sigui debilitada per estats de la UE que prefereixen operar a l’ombra posant contínuament pals a la rodes en la lluita contra el dumping fiscal.