El grup dels Verds/ALE exigirà al govern Espanyol una transposició rigorosa en temps i forma, tenien en compte els seus incompliments en l’anterior directiva.
El ple del Parlament Europeu ha aprovat avui per àmplia majoria (574 votos a favor, 13 en contra i 60 abstencions) la nova revisió de la Directiva 2015/849 relativa a la prevenció de la utilització del sistema financer per al blanqueig de capitals o el finançament del terrorisme. El Parlament Europeu, la Comissió i el Consell van concloure amb èxit les negociacions tripartides sobre la revisió de la directiva contra el blanqueig de diners al desembre de 2017.
L’eurodiputat del grup Verds / ALE i portaveu de Catalunya a Comú, Ernest Urtasun, ha comentat:
“Cada any, els governs nacionals perden milers de milions per grans estructures empresarials opaques dissenyades per al frau fiscal i el blanqueig de capitals. El text aprovat avui és una peça legislativa molt important, que dóna resposta a les greus deficiències que van demostrar els Papers de Panamà i oferirà beneficis tangibles als ciutadans de la UE.
La revisió de la directiva inclou una sèrie de mesures importants per combatre el blanqueig de capitals, inclosa la creació de registres de beneficiaris finals reals. L’accés públic als registres definitius de beneficiaris reals serà una eina crucial en la lluita contra el blanqueig de capitals, el finançament del terrorisme, l’evasió i elusió d’impostos. Fer publiques les identitats de les persones que s’amaguen darrere de les estructures opaques de les empreses i els fideïcomisos farà que sigui molt més fàcil identificar i prevenir aquestes grans estructures criminals per on circula el diner negre pràcticament sense cap control.
Exigirem al govern espanyol una adequada transposició de la directiva en temps i forma, ja que encara no ha ni transposat l’anterior legislació europea contra el blanqueig. És inacceptable que un país amb un problema greu d’economia submergida i que ha estat castigat brutalment pel terrorisme com Espanya no s’hagi pres seriosament aquesta legislació europea, cosa que ha portat a que la Comissió obrís un procés d’infracció.”