La Comissió Europea ha donat a conèixer avui la seva llista negra de països en els quals existeix un risc significatiu de blanqueig de capitals. La llista conté jurisdiccions de tercers països que inclou les Bahames, les Illes Verges dels Estats Units, Panamà i Aràbia Saudita, entre altres.
La llista exigirà a totes les empreses de la UE que realitzin operacions amb béns o serveis per valor de més de 10.000 euros en les jurisdiccions que figuren en la llista negra que actuïn amb una diligència deguda reforçada sobre les transaccions.
La llista negra és el resultat de la Directiva de la UE contra el blanqueig de capitals, que actualment està sent ratificada pels Estats membres, i la Comissió durà a terme una avaluació més detallada de les jurisdiccions que figuren en la llista.
Ernest Urtasun, eurodiputat del Grup Verds/ALE i portaveu de Catalunya en Comú, ha comentat:
“La publicació de la llista negra d’avui per part de la Comissió Europea és una victòria en la lluita contra el blanqueig de diners que contribuirà a reduir els enormes fluxos de fons que entren a la UE de manera il·lícita. El blanqueig de capitals constitueix una enorme amenaça per a la nostra seguretat i per a la lluita contra la corrupció a Europa i necessitem instruments sòlids per a combatre’l. És una bona notícia que la Comissió s’estigui prenent de debò la lluita contra el blanqueig de diners i que la llista sigui substancial i inclogui països de risc ben coneguts com a Panamà, Aràbia Saudita i les Bahames.
La llista, no obstant això, no hauria de limitar-se a països tercers. Cal recordar que el blanqueig de diners no és fenomen que ocorri únicament fora de la UE. Hem vist grans escàndols també en Estats membres com Dinamarca, Malta o Xipre. Per això, la Comissió Europea hauria d’accelerar el seu procediment d’infracció i garantir que les normes europees contra el blanqueig s’apliquin plenament en tots els Estats membres. És urgent a més que la Cinquena Directiva contra el blanqueig de capitals s’apliqui sense demora. És hora d’afrontar la realitat i frenar el fenomen de la rentada de diners dins de les nostres pròpies fronteres“.