L’eurodiputat d’ICV, Ernest Urtasun, ha assegurat avui que l’acord assolit en la Cimera del Clima a París és “positiu en tant que hem evitat el pitjor, el fracàs de la cimera”. L’eurodiputat ha remarcat que “el seu compliment obligarà a la transformació de les economies, particularment a Europa, si és vol assolir l’objectiu marcat de mantenir l’augment de la temperatura per sota els dos graus com s’ha establert, i fins i tot limitar-ho a 1,5 graus”. “Agradi o no, per assolir aquest objectiu caldrà descarbonitzar les economies, encara que aquest objectiu no figura explícitament mencionat a l’acord. Si seguim pel camí actual acabarem per sobre del 3 graus”, ha advertit Urtasun per la qual cosa considera que l’acord “només tindrà efectes si continua la pressió als estats”.
En aquest sentit, la formació ecosocialista ha denunciat algunes mancances greus en l’acord, com la manca d’instruments per a la seva aplicació. “Si bé la possibilitat de revisar regularment els compromisos dels estats permet establir un cert mecanisme de control, caldrà que els actors de la societat civil continuïn fortament mobilitzats”, ha situat l’eurodiputat d’ICV que considera que “la no existència de mecanismes de implementació vinculants a cadascun dels estats membres pot acabar convertint els objectius globals en una simple declaració d’intencions”.
Tot i que ICV ha volgut celebrar també els acords en relació a la justícia global que facilita als països més pobres aconseguir els seus objectius d’emissions, mitjançant un sistema financer revisat, tot i que s’ha retirat la quantitat mínima al text de la decisió final.
Igualment, Urtasun ha lamentat els elements “completament negatius”, com el fet que no es reconegui l’impacte del canvi climàtic en els drets humans, especialment en tot el que fa referència a desplaçaments, migracions, impacte de gènere i refugiats climàtics. ICV també ha denunciat la manca de referència a sectors altament contaminants com l’aeronàutic i el naval
“Les implicacions per a Europa d’aquest acord són clares: la UE haurà de canviar els seus objectius climàtics pel 2020 i el 2030. La UE s’ha compromès ha augmentar al 2020 la seva reducció d’emissions en un 30% en el cas d’existir un acord global. Ara que n’hi ha un, aquest compromís s’ha de respectar. Per fer-ho serà imprescindible descarbonitzar les nostres economies abans de 2050”, ha conclòs.