68 diputats i diputades del Parlament Europeu han signat la declaració proposada per l’eurodiputat d’ICV Ernest Urtasun i el Coordinador de l’Esquerra Plural, Willy Meyer, per demanar un referèndum a Espanya sobre la prefectura de l’estat.
Amb aquestes signatures els eurodiputats i eurodiputades, després de l’abdicació del Rei, i coincidint amb el dia en què el Congrés dels Diputats vota la Llei Orgànica de Abdicació del Rei, demanen a l’Estat Espanyol la celebració d’un referèndum que doni la veu als ciutadans i ciutadanes per a l’elecció del seu cap d’estat.
Els eurodiputats i eurodiputades signants entenen que: “és responsabilitat de tots i totes les europees definir i treballar per un democràcia plena, que permeti sotmetre a debat i a sufragi els elements més essencials del sistema de govern, a Europa i als Estats membres, i també el dret dels pobles a decidir sobre el seu futur i de com volen relacionar-se amb els Estats dels que avui formen part “.
En aquest sentit, demanen que a l’Estat Espanyol, s’ha d’obrir un procés constituent on es resolgui la forma d’Estat, i en el qual es parteixi del respecte al dret a decidir dels pobles que conformen la realitat plurinacional de l’Estat i que són subjectes polítics amb dret a decidir com a tals.
Els Eurodiputats donen suport a les mobilitzacions que aquests dies s’estan produint als carrers de l’Estat i que reclamen poder fer un referèndum sobre la forma d’Estat.
A continuació la Resolució i la llista dels Eurodiputats signants:
Per un referèndum sobre el futur de la Prefectura de l’Estat a l’Estat Espanyol
El passat 2 de juny, el president del Govern Mariano Rajoy va anunciar l’abdicació del cap de l’Estat, Joan Carles I de Borbó, després de 37 anys de regnat.
Segons s’ha pogut saber pels mitjans de comunicació, l’abdicació es venia preparant des de fa alguns mesos en secret, i es planteja ara com un procés exprés perquè el seu successor dinàstic, Felip de Borbó, pugui assumir la direcció de l’Estat a més aviat possible i ser coronat en les pròximes setmanes.
Tot el procés s’ha plantejat com un canvi accelerat a la corona (amb tràmit d’urgència parlamentari inclòs) sense que s’hagi permès debat ciutadà algun. Tots i cadascun dels passos s’han dissenyat en secret des de fa alguns mesos, i el procés es planteja com un pacte als despatxos i a porta tancada, a esquena dels i les ciutadanes.
La ciutadania reclama avui en dia a tot Europa un major protagonisme en l’esfera pública, i és responsabilitat dels governants permetre que les qüestions que afecten el més elemental del govern de qualsevol país, pugui ser debatut i decidit de forma democràtica. Per això, no entenem que en ple segle XXI es privi a la ciutadania del poder de decisió d’un element tan important per a la configuració d’un país com és la seva prefectura d’Estat, i el relleu es plantegi en forma de segrest democràtic de la decisió popular.
Una de les raons de l’altíssima abstenció en les darreres eleccions europees té a veure precisament amb la llunyania de la ciutadania en la presa de decisions d’especial transcendència que afecten les seves vides sense sotmetre-les a la seva consideració.
És responsabilitat de tots i totes les europees definir i treballar per un democràcia plena, que permeti sotmetre a debat i a sufragi els elements més essencials del sistema de govern, a Europa i als Estats membres, i també el dret dels pobles a decidir sobre seu futur i de com volen relacionar-se amb els Estats dels que avui formen part.
En aquest sentit, creiem que a l’Estat Espanyol, s’ha d’obrir un procés constituent on es resolgui la forma d’Estat, i en el qual es parteixi del respecte al dret a decidir dels pobles que conformen la realitat plurinacional de l’Estat i que són subjectes polítics amb dret a decidir com a tals.
És per això que els i les diputades al Parlament Europeu sotasignats, volem expressar el nostre suport a les reivindicacions democràtiques a l’Estat Espanyol i per tot això, demanem:
1) Que es permeti la celebració d’un Referèndum a l’Estat Espanyol sobre el futur de la monarquia que permeti a la ciutadania triar lliurement la forma d’Estat que prefereixen, monàrquica o republicana, per obrir un procés constituent en el qual es resolgui la forma d’Estat i que es reconegui el dret a decidir dels pobles que conformen la realitat plurinacional de l’Estat.
2) Rebutgem la manera en què s’ha conduït el procés des de fa mesos, amb ple secretisme i evitant cap debat, i la urgència del tràmit que només pretén esquivar el debat.
3) Donem suport a les mobilitzacions que aquests dies s’estan produint als carrers de l’Estat i que reclamen poder fer un referèndum sobre la forma d’Estat.
4) Demanem a les formacions polítiques representades al Congrés dels Diputats i Senat que votin en contra de la llei successòria que apuntalarà el procés i que se sotmetrà a votació aquest dimecres dia 11 de juny.
5) Exigim al Govern espanyol que replantegi i aturi el procés, i en diàleg amb el conjunt de forces polítiques recondueixi la situació, permetent un debat i una decisió democràtica sobre el futur de la Prefectura de l’Estat per obrir el procés constituent
Llista d’eurodiputats y eurodiputades signants:
- Ernest Urtasun (ICV, Catalunya)
- Willy Meyer (GUE/NGL)
- Marina Albiol (GUE/NGL)
- Paloma López (GUE/NGL)
- Lídia Senra (GUE/NGL)
- Ángela Vallina (GUE/NGL)
- Josep Maria Terricabras (ERC, Catalunya)
- Ernest Maragall (NEC, Catalunya)
- Jordi Sebastià (Compromís, País Valencià)
- Raül Romeva (ICV, Catalunya)
- Iñaki Irazabalbeitia (Aralar, Euskadi)
- Pablo Iglesias (GUE/NGL)
- Lola Sánchez Caldeney (GUE/NGL)
- Pablo Echenique Robba (GUE/NGL)
- María Teresa Rodriguez-Rubio Vazquez (GUE/NGL)
- Josu Juaristi (GUE/NGL)
- Marisa Matias (GUE/NGL)
- Alda Sousa (GUE/NGL)
- Marie-Christine Vergiat (GUE/NGL)
- Lynn Boylan (GUE/NGL)
- Manolis Glezos (GUE/NGL)
- Jean-Luc Melénchon (GUE/NGL)
- Omarjee Younus (GUE/NGL)
- Nikola Vuljanic (GUE/NGL)
- Matt Carty (GUE/NGL)
- Liadh Ni Riada (GUE/NGL)
- Martina Anderson (GUE/NGL)
- Vera Flasakova (GUE/NGL)
- Jiri Mastalka (GUE/NGL)
- KaterinaKonecna (GUE/NGL)
- Kostas Chrysogonos (GUE/NGL)
- Giorgos Katrougalos (GUE/NGL)
- Dimitris Papadimoulis (GUE/NGL)
- Kostadinka Kuneva (GUE/NGL)
- Savoraka Sofia (GUE/NGL)
- Cornelia Ernst (GUE/NGL)
- Thomas Händel (GUE/NGL)
- Martinma Michels (GUE/NGL)
- Sabine Lösing (GUE/NGL)
- Stephan B. Eck (GUE/NGL)
- Anja Hazeliamp (GUE/NGL)
- Eleonora Forenza (GUE/NGL)
- Barbara Spinelli (GUE/NGL)
- Curzio Maltese (GUE/NGL)
- Malin Björk(GUE/NGL)
- Merja Kyllönen (GUE/NGL)
- Neoklis Sylikiotis (GUE/NGL)
- Takis Hadjigeorgiou (GUE/NGL)
- Nikolaos Chountis (GUE/NGL)
- Kartika Liotard (GUE/NGL)
- Philippe Lamberts (Écolo, Bélgica, Co-Presidente Greens/EFA)
- Ska Keller (Bündnis 90/Grüne, Alemania)
- Jan Philip Albrecht (Bündnis 90/Grüne, Alemania)
- Terry Reintke (Bündnis 90/Grüne, Alemania)
- Martin Häusling (Bündnis 90/Grüne, Alemania)
- Gerald Häfner (Bündnis 90/Grüne, Alemania)
- Ulrike Lunaček (Die Grünen, Austria)
- Michel Reimon (Die Grünen, Austria)
- Monika Vana (Die Grünen, Austria)
- Eva Lichtenberger (Die Grünen, Austria)
- Bart Staes (Groen!, Bélgica)
- Margrete Auken (SF, Dinamarca)
- José Bové (EELV, Francia)
- Yiannick Jadot (EELV, Francia)
- Karima Delli (EELV, Francia)
- Sandrine Bélier (EELV, Francia)
- Benedek Jávor (PM, Hungría)
- Rui Tavares (LIVRE, Portugal)