Davant el debat que va tenir lloc a la sessió plenària del Parlament Europeu sobre els atacs a París, l’eurodiputat d’ICV Ernest Urtasun ha volgut deixar clar que “totes les forces democràtiques estem profundament afectades pels atacs terroristes a París i en altres parts del món” i que per això ara cal “que la UE treballi en mesures concretes per respondre a aquesta realitat, una resposta que s’ha de centrar en solucions reals i no en fomentar la por social i retallar llibertats democràtiques bàsiques.”
Respecte algunes de les mesures necessàries davant del nou escenari, Urtasun ha afirmat que “la UE ha d’impedir que les armes arribin als terroristes. És inacceptable que armes semiautomàtiques no es classifiquin com a material militar”. Per a l’eurodiputat, les mesures econòmiques són un altre àmbit d’actuació urgent, “la aprovació de la nova directiva contra el blanqueig de capitals s’està retardant inexplicablement”.
En aquest sentit ha lamentat que “es permeti que hi hagi bancs a Europa que formin part de la trama de finançament del terrorisme, com HSBC i ni tan sols reben sancions” i creu que “cal acabar això immediatament”. Urtasun ha recordat que l’explotació de matèries primeres és la principal font de finançament d’ISIS i per això “exigeix un bloqueig absolut a la compra de petroli i gas a Europa provinent dels territoris controlats de l’Estat Islàmic”.
Urtasun ha afirmat que “cal reforçar i reorientar els serveis policials, judicials i d’intel·ligència, però sobretot hi ha necessitat evident de millorar la cooperació entre cossos de seguretat dels estats membres de la UE”. L’eurodiputat ha recordat que els autors dels atemptats de París eren coneguts per algunes autoritats europees “però va haver una manca d’intercanvi d’informació, cosa que cal abordar amb urgència, ja existeix la possibilitat de crear equips d’investigació europeus mitjançant Europol i Eurojust però no s’utilitzen”. Urtasun s’ha mostrat preocupat per la una resposta de la UE que “es centri en mesures de vigilància de masses, que són ineficients i suposaria destinar molts recursos que serien molt més útils a altres llocs” i ha insistit en que “no hi ha justificació per a la vigilància general de la població”.