A la reunió de ministres de Finances de la UE s’ha acordat avui fer que les grans empreses hagin d’informar a les diferents administracions tributàries de la UE. Aquest acord, ha explicat l’eurodiputat d’ICV, Ernest Urtasun, queda molt lluny de l’aprovat pel Parlament Europeu, que exigia obligacions d’informació molt més complets, amb dades desglossades país per país per garantir la plena transparència sobre el que tributen les empreses. “La decisió d’avui és un conjunt de mesures clarament insuficients. L’acord hauria de permetre un control adequat d’aquestes relacions tributàries per part de les autoritats, però incompleix l’aprovat en el Parlament Europeu, on exigim que la informació fiscal país per país fos totalment pública”, ha manifestat. A més, ha criticat, “de manera incomprensible i escandalosa es limita aquesta obligació d’informació a un nombre molt reduït d’empreses: només un terç de les grans empreses està obligada (1).
“L’enfortiment de la transparència de les activitats fiscals de les empreses és crucial per a la lluita contra l’evasió fiscal”, ha recordat Urtasun, que considera que l’obligació de fer pública la informació detallada país per país permetria un control adequat dels esquemes de gestió tributària, que han estat utilitzats il·legalment de forma massiva per moltes corporacions transnacionals. “La Comissió segueix donant llargues sobre presentar propostes legislatives i en aquest sentit, volem instar-la a que les presenti immediatament”, ha reclamat Urtasun que també ha instat als governs estatals a donar suport activament mesures dràstiques contra l’evasió de impostos a les empreses, com l’obligació d’informació pública país per país.
De la mateixa manera, l’europarlamentari ecosocialista ha lamentat que l’Ecofin d’avui també hagi decidit continuar amb l’opacitat sobre com els governs i la UE prenen decisions sobre fiscalitat empresarial. “Els ministres han canviat el codi de grup de conducta sobre fiscalitat de les empreses de manera cosmètica i intranscendent. Recordem que a arran de l’escàndol Luxleaks es va descobrir que molts països exercien de minoria de bloqueig a qualsevol element que millorés la lluita contra el frau fiscal internacional. Malauradament, podrà seguir sent així”, ha sentenciat.
1) En virtut de les normes adoptades avui, les grans corporacions multinacionals amb una facturació superior als 750 milions d’euros hauran de recopilar certa informació fiscal i posar-la a disposició de les administracions tributàries estatals. Aquestes han d’intercanviar automàticament la informació amb altres administracions tributàries de la UE. Segons les dades recollides pel Centre d’Investigacions sobre Empreses Multinacionals (SOMO) entre les 5.000 empreses més grans d’Europa, només unes 1.044 empreses estan obligades per l’acord d’avui, una xifra molt inferior a les 3458, que segons els criteris actuals de la UE a la directiva de comptabilitat, són definides com gran empresa.