L’eurodiputat d’ICV, Ernest Urtasun, ha valorat positivament que la Comissió hagi fet marxa enrere al seu pla inicial i proposi un procés de ratificació adequat i democràtic per l’acord comercial entre la UE i Canadà (CETA). “Saltar fins el procés democràtic de ratificació accelerant la posada en pràctica d’aquest controvertit acord hagués estat un escàndol” ha dit Urtasun. Segons l’eurodiputat, la Comissió ha cedit a la pressió i permetrà que els parlaments nacionals també puguin decidir sobre el CETA i ha recordat que és essencial que qualsevol aplicació de l’acord es dugui a terme només després que el procés de ratificació s’hagi conclòs i per tant votat en tots parlaments dins d’un període de temps concret.
De totes maneres Urtasun ha alertat que una de les principals preocupacions dels ciutadans al respecte a CETA “és la provisió sobre l’establiment de tribunals no democràtics d’arbitratge entre inversors i estats, tribunals que són només per a inversors estrangers i són inaccessibles per als ciutadans i les empreses nacionals “. Segons l’eurodiputat, això permetria a les empreses privades posar en marxa accions unilaterals contra les decisions preses democràticament, el que posa en perill els valors i principis bàsics de la democràcia”.
CETA establiria un sistema legal paral·lel – les empreses nacionals haurien d’anar als tribunals ordinaris, mentre que els inversors estrangers acudirien a tribunals separats. “Això és injust i no té sentit, ja que tant el sistema judicial canadenc com el de la UE ja funcionen adequadament “, ha criticat Urtasun. Per això l’eurodiputat ha reiterat que des del grup dels Verds seguiran pressionant perquè aquests tribunals siguin revocats i perquè l’acord general sigui rebutjat “.