Brussel·les 8 d’octubre de 2019
Les eurodiputades i eurodiputats de Unidas Podemos María Eugenia Rodríguez Palop, Sira Rego, Ernest Urtasun, Idoia Villanueva, Miguel Urbán i Manu Pineda, han sol·licitat a la Comissió Europea que posi en marxa un pla de contingència per compensar les pèrdues que patiran els productors espanyols de vi, oli d’oliva i formatges, després dels nous aranzels anunciats la setmana passada pel president dels EUA, Donald Trump.
En una pregunta parlamentària, assenyalen el “greu efecte immediat” que tindrà en els productes agroalimentaris les polítiques proteccionistes dels EUA, que avalat per l’Organització Mundial del Comerç, va publicar una llista amb 150 productes procedents de la Unió Europea als que imposarà, a partir del proper 18 d’octubre, recàrrecs per un valor de 6.800 milions d’euros.
En el cas de l’Estat espanyol, “les seves exportacions de vi, oli d’oliva, olives i formatges arriben als 970 milions d’euros anuals (uns 350 milions als EUA), i les xifres són igualment significatives en altres països de la UE”, per el que “el sector agroalimentari paga els plats trencats d’una guerra comercial que no s’ha iniciat, i patirà importants conseqüències en empreses, treballadors i territoris”.
Els eurodiputats i eurodiputades de Unidas Podemos sol·liciten en aquesta pregunta les “dades exactes sobre el volum d’exportacions agroalimentàries que es poden veure afectades, la tipologia d’empreses afectades, l’impacte sobre les comarques productores i sobre l’ocupació”.
La pressió que està exercint el Govern de Trump sobre els productes de la Unió Europea no és nova i forma part de la guerra comercial entre els EUA i la Xina. Un dels països més afectats de moment és Espanya.
Al juliol de 2018 Washington va aprovar pujar els aranzels a l’oliva negra de taula, una indústria que només a la província de Sevilla dóna feina a prop de 10.500 persones entre llocs directes i indirectes. L’efecte sobre aquests productes es va fer notar immediatament i a l’agost d’aquest mateix any les exportacions als EUA havien caigut ja un 60%.
Davant aquest nou atac als productes agroalimentaris europeus, Unidas Podemos demana a l’Executiu comunitari que expliqui i posi en marxa “un pla de contingència de caràcter compensatori per als productors i territoris afectats”.
A més, pregunten a les autoritats comunitàries si, tenint en compte la bel·ligerància que l’Administració Trump està mostrant amb els productes europeus, es plantegen “reconsiderar les seves aliances comercials a llarg termini amb els EUA”.